Kundra: Koudelka je pilíř. Vidí Rusům pod prsty. Babiš se bojí

04.08.2021 12:46

Stávajícímu šéfovi BIS plukovníkovi Michalu Koudelkovi v první polovině srpna končí jeho první pětiletý mandát. BIS by mohl řídit dalších pět let. Experti pro bezpečnost ho většinou chválí a jeho kolegové ze zahraničí jeho práci oceňují, ale prezident Miloš Zeman dává jasně najevo, že si přeje Koudelkův pád. Zástupce šéfredaktora časopisu Respekt Ondřej Kundra naproti tomu o Koudelkovi mluví jako o „pilíři české bezpečnosti“, která vidí Rusům pod prsty při jejich špinavých operacích.

Kundra: Koudelka je pilíř. Vidí Rusům pod prsty. Babiš se bojí
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Anketa

Co vy a Šlachtovo hnutí Přísaha?

hlasovalo: 27956 lidí

Zástupce šéfredaktora časopisu Respekt Ondřej Kundra v rozhovoru pro Český rozhlas připomněl, že BIS letos přinesla zásadní informace v kauze Vrbětice a spolu s policií ukázala, že za útokem ve zbrojním skladu ve Vrběticích z roku 2014 stáli dva ruští armádní agenti. „On je ten pilíř od něhož je tady odvozena bezpečnost,“ ocenil Koudelku Kundra.

Po zjištění BIS se srovnaly počty ruských a českých diplomatů v Moskvě a v Praze.

Pravicová opozice volá po tom, aby Koudela ve funkci pokračoval, jelikož prokázal, že svou práci dělá dobře.

Jenže prezident Miloš Zeman je jiného názoru. Agenty BIS označil za „čučkaře“ a dával najevo, že se mu nelíbí, jak BIS informuje o ruských a čínských špionážních aktivitách na českém území. Podle Zemana by BIS měla věnovat více pozornosti ekonomickým zločinům.  

Kundra připomněl, že než se Koudelka stal šéfem celé BIS, řídil kontrašpionážní oddělení. „A jako šéf kontrašpionážního oddělení viděl pod prsty těch ruských špinavých operací,“ konstatoval novinář.

Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš Koudelku za odvedenou práci opakovaně pochválil a vláda Koudelku mnohokrát navrhla na jmenování do generálské hodnosti, ale prezident ho znovu a znovu odmítal jmenovat.

A při rozhovorech o Koudelkovi, které vede s Andrejem Babišem, podle Kundry Zeman s vysokou pravděpodobností využívá Babišova slabého místa.

„On nepochybně ví velmi dobře, že komunikuje s premiérem, který je trestně stíhaný, který má masivní střet zájmů a který sám nějakým způsobem představuje nějaké ohrožení pro právní stát a pro bezpečnost téhle země,“ poznamenal Kundra.

Podle Kundry by měla BIS věnovat pozornost i Babišovu střetu zájmů a pravděpodobně to také dělá, ale o tom se Koudelka s Babišem pravděpodobně nebaví.

Jednak musí bránit službu před Milošem Zemanem a před dalšími lidmi, kteří by ji chtěli zničit, ale zároveň ví, že musí komunikovat s premiérem, „...o kterém ví, že je sám slabým článkem bezpečnosti tohoto státu,“ pravil Kundra.

Zemanovo vystupování vůči BIS popsal Koudelka jako „ostřelování“, přičemž k tomu používá nepravdivá tvrzení, když říká, že BIS neodhalila ruské špiony. Realita je ale jiná. Zemanovi jde jen o to, aby BIS pošpinil, protože on chce Rusku a Číně Česko otevřít, zatímco BIS tomu brání, myslí si Kundra.

„BIS brání tomu, aby se tady prosazovali ruští špioni, aby se tady realizovaly ruské vlivové operace, aby se tady realizovala ruská dezinformační kampaň, která vytváří zmatky v mnoha lidech, podkopává svobodu téhle země,“ uvedl Kundra s tím, že ač se to děje, Zeman to prokazatelně zpochybňuje. Ukázalo se to i na kauze Vrbětice, při které zemřeli dva čeští občané. „Lhal o tom, že je více vyšetřovacích verzí. Není to pravda,“ vypálil Kundra.

Svou vůli jednat s Ruskem přátelsky ukázal Zeman už ve chvíli, kdy při kauze Skripal chtěl, aby mu BIS přinesla důkazy o tom, že se jed novičok vyráběl i na českém území. BIS ale takovéto informace prezidentovi nedodala a podle Kundry to Zemana hodně nazlobilo.

Novinář má za to, že ve věci jmenování Michala Koudelky se premiér Andrej Babiš (ANO) prezidenta Zemana bojí, když vyzývá šéfa BIS, aby si s prezidentem Milošem Zemanem promluvil.  

„To je samo o sobě absurdní, protože za jmenování ředitele BIS odpovídá vláda, ne prezident. V tomhle premiér ukazuje, že se bojí prezidenta Zemana a že hledá nějakou kličku, jak se vyhnout konečnému rozhodnutí,“ kroutil Kundra hlavou nad šéfem hnutí ANO.

Toto kličkování přičetl tomu, že se Babiš bojí konce v politice, protože dobře ví, že mu hrozí soud v kauze firmy Čapí hnízdo, ale nejen to. Kvůli svému střetu zájmů může mít i další problémy, které by chtěl setrváním v politice oddálit. A prý se bojí, že ho Zeman znovu nejmenuje premiérem, pokud mu šéf hnutí ANO nepředá Koudelkovu hlavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…