Kupka: 40 kilometrů dálnic ročně. To je cíl

06.12.2021 14:24

Kandidát na ministra dopravy Martin Kupka (ODS) na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem avizoval, že chce stavět 40 kilometrů dálnic ročně. „K tomu, aby to nebyly jednotky kilometrů za rok jako v některých minulých letech, je potřeba energie ministra na plný úvazek,“ rýpl si Kupka do ministra dopravy Karla Havlíčka (ANO), který zároveň vedl i resort obchodu a průmyslu.

Kupka: 40 kilometrů dálnic ročně. To je cíl
Foto: Hana Brožková
Popisek: Martin Kupka

„Setkání s panem prezidentem bylo krátké a mělo velmi věcný průběh, já jsem ho informoval o prioritách budoucí vlády v oblasti dopravy,“ spustil Kupka na tiskové konferenci po setkání s prezidentem.

„Klíčové je postoupit v dostavbě dálniční sítě v České republice a zároveň připravit vysokorychlostní tratě, které by i v tomto zařadily Českou republiku do společenství evropských států. Ten resort má celou řadu problémů, musí dohnat historický dluh ve výstavbě infrastruktury. Když se podíváte na dálniční sítě v mapě Evropy, tak Česká republika tam svítí jako bílé místo, kde se nepodařilo dobudovat všechny ty nezbytné dálniční stavby a totéž platí i o vysokorychlostních tratích. To bude záležitost mnoha dalších volebních období, v tom následujícím ale uděláme velký kus práce pro to, aby se na českých dálnicích a železnicích jezdilo co nejlépe,“ slíbil Kupka.

Konkrétně Kupka jmenoval dálnici D35, jihočeskou D3 nebo D52, která bude součástí spojení Brna a Vídně a také plánuje dostavbu Pražského okruhu. „Představil jsem svůj pohled, co je reálně možné zvládnout a co opravdu chci posunout dopředu, pokud budu jmenován ministrem dopravy,“ dodal Kupka.

Ten se kriticky vyjádřil ke svému předchůdci Karlu Havlíčkovi, který prý jako dvouministr nemohl věci dělat naplno. „Chystané projekty potřebují energii ministra na plný úvazek,“ prohlásil Kupka, který se kvůli tomu plánuje vzdát dalších politických funkcí. „Ale nebylo to předmětem naší diskuse,“ dodal nynější starosta Líbeznic, náměstek středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN)  a radní pro dopravu.

Kupka by rád během příštích let otevíral až 40 kilometrů dálnic ročně. „Výhled nových a dokončovaných staveb sahá v dalších letech až ke čtyřiceti kilometrům ročně. Pokládám za důležité, aby to byly desítky kilometrů dálnic, které se v dalších letech budou dokončovat,“ prohlásil s tím, že by považoval za osobní chybu, kdyby se otevíraly jen jednotky kilometrů jako v předešlém období.

Debata se pochopitelně vedla i o kanálu Dunaj–Ondra–Labe, který prosazuje prezident Zeman. Vládní koalice ale podle Kupky s projektem nepočítá a plánuje zrušit územní rezervy pro něj určené. „V případě splavnění českých toků je zřejmé, že klíčová bude dostavba v dolním toku Labe, stupeň Děčín a poté stupeň Přelouč,“ dodal Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…