Kupování hlasů Babišovou vládou a zdražování. Podle ekonoma nás nečeká nic příjemného

05.08.2021 22:10

„Budou před námi docela nepříjemné kvartály,“ varoval s poukazem na očekávaný strmý nárůst cen v Interiew ČT24 ekonomický analytik a člen NERV Miroslav Zámečník. Zdůraznil, že je potřeba, aby už nyní vláda ministerského předsedy Andreje Babiše (ANO) pomalu začala krotit extrémní zadlužení. Ne vždy prý Babišův kabinet bojoval tvorbou dluhů proti covidu-19. „Za opatření proti covidu-19 se vydávají úplně jasné populistické platby elektorátu stran, které jsou momentálně členy koalice,“ kritizoval Zámečník.

Kupování hlasů Babišovou vládou a zdražování. Podle ekonoma nás nečeká nic příjemného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Zámečník

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
Zámečník upozornil, že letos je už centrální bance jasné, že dojde k překročení jejího inflačního cíle, který je položen na dvouprocentní hranici. „Teď budou před námi docela nepříjemné kvartály,“ varuje před velkým růstem cen, zejména v průmyslu.

S inflačním růstem se podle Zámečníka nyní pomocí běžných nástrojů ČNB nedá učinit nic a musíme několik následujících kvartálů přečkat. Za očekávání dalšího posilování naši národní měny by prý „ruku do ohně nedal“, avšak drobné posilování české koruny má být do konce roku ve hře.

Zdali se domácí měna v krizi osvědčila, je prý mezi domácími ekonomy otevřenou otázkou. Ukázal však, že se díky naší měně pomáhá i v nynější krizi dařit brzdit velké tempo zdražování a česká koruna pomáhá centrálním bankéřům držet inflaci na uzdě i bez přílišného používání nástrojů ČNB.

Ukázal, že poptávka nyní převyšuje rovnovážný stav například u automobilů, jelikož sehnat dnes nové auto představuje pro zákazníky kvůli nedostatečně rychlé výrobě potýkající se s následky pandemických restrikcí potíž.

V průběhu pandemie si podle něj mnozí na restrikce zvykli a díky tomu některé ekonomické sektory trpěly méně vládním nařízením navzdory. „Spousta lidí se naučila covid-19 ignorovat a žít si své privátní životy,“ podotkl.

A jak hodnotí hospodaření vlády premiéra Andreje Babiše (ANO)? „Za opatření proti covidu-19 se vydávají úplně jasné populistické platby elektorátu stran, které jsou momentálně členy koalice. To cílení je jasné,“ uvedl ekonom s tím, že jde například o „uplácení“ seniorů z veřejných financí. Místo kupování hlasů by prý měli politici spíše začít po malých krocích šetřit.

Česká národní banka očekává až 3% inflaci

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, naopak pro příští rok odhad mírně zhoršila. Nově letos počítá s růstem ekonomiky o 3,5 procenta a příští rok s růstem o 4,1 procenta. Pro rok 2023 očekává ČNB v nové prognóze růst ekonomiky o tři procenta.

Úrokové sazby dnes naše centrální banka zvýšila u základní o 0,25 % na 0,75 % a lombardní sazbu o 0,5 % na 1,75 %. Diskontní sazbu ponechala beze změny na 0,05 procenta.

Celková průměrná inflace by podle ČNB měla činit letos tři procenta a příští rok 2,8 procenta. V předchozí květnové prognóze přitom centrální banka odhadovala letos průměrnou inflaci 2,7 procenta a příští rok 2,4 procenta. V roce 2023 by měla být průměrná inflace 2,1 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…