Kus dětství pryč, má láska. Nesmírná vyznání Šafránkové ovládla Česko

09.06.2021 15:35

Ve věku 68 let zemřela filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. Oblíbená herečka se zřejmě nejvíce proslavila titulní rolí ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku, mnozí také mají v paměti její Barunku v televizním přepisu Babičky Boženy Němcové z počátku 70. let. „Neumím si bez ní představit české Vánoce,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). A kondolují i další, jde o velmi dojemné vzkazy.

Kus dětství pryč, má láska. Nesmírná vyznání Šafránkové ovládla Česko
Foto: Repro YouTube
Popisek: Libuše Šafránková

„Paní Libuši Šafránkovou jsem měl moc rád. Její Popelku jsem viděl snad stokrát. Bez ní si neumím představit české Vánoce. A myslím, že nikdo z nás. Je mi strašně líto, že odešla. Upřímnou soustrast všem pozůstalým a blízkým,“ napsal premiér Andrej Babiš (ANO).

Paní Libuši Šafránkovou jsem měl moc rád. Její Popelku jsem viděl snad stokrát. Bez ní si neumím představit české Vánoce. A myslím, že nikdo z nás. Je mi strašně líto, že odešla. Upřímnou soustrast všem pozůstalým a blízkým.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) June 9, 2021

Upřímnou soustrast vyjádřila i lídryně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Dnešní den je pod psa. V mých očích byla Libuše Šafránková nejsympatičtější a nejmilejší česká herečka. Je mi nesmírně líto, že odešla, ale jsem vděčná za to, co tu po ní zůstalo. Nejen Báječná léta... Čest její památce a upřímnou soustrast blízkým,“ uvedla.

Dnešní den je pod psa. V mých očích byla Libuše Šafránková nejsympatičtější a nejmilejší česká herečka. Je mi nesmírně líto, že odešla, ale jsem vděčná za to, co tu po ní zůstalo. Nejen Báječná léta…

Čest její památce a upřímnou soustrast blízkým.

— Markéta Pekarová Adamová (@market_a) June 9, 2021

Vzpomínku připojil také předseda lidovců Marian Jurečka. „Laskavá dáma, velkého ducha, otevřeného srdce, krásných rolí a skromného života. Děkuji za radost, laskavost a příklad, který nám rozdávala. R.I.P.,“ napsal.

Laskavá dáma, velkého ducha, otevřeného srdce, krásných rolí a skromného života.

Děkuji za radost, laskavost a příklad, který nám rozdávala.

R.I.P.  pic.twitter.com/q2PJAGxmQI

— Marian Jurečka (@MJureka) June 9, 2021

„Vánoce už nebudou jako dřív... Velká čest její památce,“ zmínil někdejší předseda TOP 09, europoslanec Jiří Pospíšil.

Vánoce už nebudou jako dřív...
Velká čest její památce. pic.twitter.com/cJ4XR9KSah

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) June 9, 2021

„Popelka odešla a s ní kus z dětství mnoha z nás. Libuše Šafránková ztvárnila spoustu krásných rolí, ale díky Popelce zůstane ‚nesmrtelná‘. Po Haně Maciuchové po krátké době další, těžko nahraditelná ztráta pro českou kulturu. Nechť odpočívá v pokoji,“ vzpomněl na Popelku také poslanec za ODS Jan Skopeček.

Popelka odešla a s ní kus z dětství mnoha z nás. Libuše Šafránková ztvárnila spoustu krásných rolí, ale díky Popelce zůstane “nesmrtelná”. Po Haně Maciuchové po krátké době další, těžko nahraditelná ztráta pro českou kulturu. Nechť odpočívá v pokoji.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) June 9, 2021

„Světem milovaná a obdivovaná Popelka zemřela. Ta zpráva mě hluboce zasáhla. Ztratili jsme skvostného člověka a jednu z nejtalentovanějších českých hereček. Drahá paní Šafránková, odpočívejte v pokoji! Měla jsem Vás moc ráda. Upřímnou soustrast a sílu manželovi, synovi a rodině,“ napsala na svůj facebookový profil ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„R.I.P. Libuše Šafránková, 68 let,“ napsal ke skonu Šafránkové politolog Jiří Pehe.

R.I.P. Libuše Šafránková, 68 let https://t.co/cmbKMR6WHs

— Jiří Pehe (@JiriPehe) June 9, 2021

„Je to moc smutné, že odešla paní Libuše Šafránková,“ podotkl také k úmrtí Šafránkové komentátor Alexandr Mitrofanov.

Je to moc smutné, že odešla paní Libuše Šafránková.

— Alexandr Mitrofanov (@AlexandrMitrofa) June 9, 2021

„Zemřela paní herečka Libuše Šafránková. Miloval jsem ji především v nezapomenutelné roli Popelky v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Odešla příliš mladá. Smutný den. Jsem s rodinou v modlitbě,“ podotkl europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Zemřela paní herečka Libuše Šafránková. Miloval jsem ji především v nezapomenutelné roli Popelky v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Odešla příliš mladá. Smutný den. Jsem s rodinou v modlitbě.

— Tomáš Zdechovský (@TomasZdechovsky) June 9, 2021

„Libuše Šafránková + 9. 6. 2021. Čest její památce. Patřila k těm nejlepším!“ napsal někdejší poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek.

Libuše Šafránková + 9. 6. 2021
Čest její památce. Patřila k těm nejlepším! pic.twitter.com/BzTrr24wWC

— Marek Ženíšek (@zenisek_m) June 9, 2021

„R.I.P. Libuše Šafránková, navždy nejroztomilejší filmová princezna,“ zmínil také ke skonu Šafránkové poslanec Patrik Nacher (ANO).

R.I.P. Libuše Šafránková, navždy nejroztomilejší filmová princezna.

— Patrik Nacher (@PatrikNacher) June 9, 2021

„Zemřela Libuše Šafránková. Neznali jsme se. Přesto mám pocit, že jsme byli přátelé, že jsem sledoval její život a život jejích postav, jako vím o životě svých nejlepších přátel. Měl jsem ji rád. Hodně rád. Bůh buď milostiv její duši, vždyť umění je božské, a potěš její blízké,“ zmínil senátor Tomáš Czernin.

Zemřela Libuše Šafránková.
Neznali jsme se. Přesto mám pocit, že jsme byli přátelé, že jsem sledoval její život a život jejích postav, jako vím o životě svých nejlepších přátel. Měl jsem ji rád. Hodně rád.
Bůh buď milostiv její duši, vždyť umění je božské, a potěš její blízké. pic.twitter.com/5ITVQE6wa5

— Tomáš Czernin (@TomasCzernin) June 9, 2021

„Bože, ne! Všechno ve mně pláče. Objímám Tě, holčičkou moje...“ připojila dojemnou fotografii první dáma Dagmar Havlová.

„Tři slova pro Vás, paní Šafránková: R.I.P.,“ vzpomněl také kněz Zbigniew Czendlik.

„Zpráva o odchodu Libuše Šafránkové mne hluboce zasáhla, cítím nesmírnou lítost. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast,“ uvedl ke skonu Šafránkové také prezident Miloš Zeman.

„Upřímnou soustrast rodině a blízkým. Libuše Šafránková byla paní herečkou a na její vynikající herecké výkony budu navždy vzpomínat,“ zmínila influencerka Anna Šulcová.

Upřímnou soustrast rodině a blízkým.

Libuše Šafránková byla paní herečkou a na její vynikající herecké výkony budu navždy vzpomínat?? pic.twitter.com/Us59s5daxB

— Anna Šulcová (@annasulcova) June 9, 2021

K nejznámějším filmům, ve kterých Šafránková hrála, patří Třetí princ, Princ a večernice, Vrchní, prchni! nebo Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Na filmovém plátně se objevila například i v oscarovém snímku Jana Svěráka Kolja, za který získala Českého lva v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon, či v přepisu knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa, kde ztvárnila složitý charakter v časovém rozmezí 30 let.

Z televizní tvorby jsou známé Šafránkové role v pokračování seriálu Nemocnice na kraji města, v Četnických humoreskách a v seriálu Náhrdelník, kde se objevila po boku svého manžela Josefa Abrháma. Filmový portál csfd.cz obsahuje téměř 150 jejích rolí včetně televizních. Často ve svých rolích uplatnila svůj smysl pro humor od věcné ironie až po živelnou komediálnost.

Libuše Šafránková v roce 1971 absolvovala dramatické oddělení brněnské konzervatoře a byla pak v angažmá Státního divadla v Brně. Následně působila v Krejčově Divadle Za branou a po jeho násilném uzavření se v roce 1972 stala členkou Činoherního klubu, jehož repertoár a tvůrčí atmosféra zásadně formovaly její herecký profil. Angažmá po listopadu 1989 na tři sezony opustila, když odešla do činohry Národního divadla. Tam působila do roku 1994, vrátila se do Činoherního klubu, ale záhy ho definitivně opustila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…