Kvóty na migranty – už je to tu zase. Varování z Maďarska

12.06.2023 19:48

MONITORING Europoslanec Balázs Hidvéghi z maďarské vládnoucí strany Fidesz varoval, že v Evropské unii se snaží „promigrační síly pučem prosadit nový balíček opatření v oblasti migrace“. Tento nový balíček, který má být podle Hidvéghiho prosazován silou, by měl opět přinést systém kvót na přerozdělování nelegálních uprchlíků.

Kvóty na migranty – už je to tu zase. Varování z Maďarska
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci tvoří fronty na autobusy

Balázs Hidvéghi tvrdí, že se někteří zástupci Bruselu nekalými praktikami snaží prosadit nový imigrační balíček, který by měl opět přinést systém kvót. „Promigrační síly se pokoušejí pučem prosadit zavedení systému, který by byl návratem k systému kvót, který před lety selhal a udržuje nelegální migraci,“ uvedl maďarský europoslanec podle serveru dailynewshungary.com.

Hidvéghi to ilustruje například na tom, že ministři a státní tajemníci údajně dostali na čtvrtečním zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Lucemburku text nových migračních opatření jen půl hodiny před hlasováním. „Maďarsko a Polsko hlasovaly proti opatřením, zatímco řada dalších, zejména středoevropských členských států, se zdržela hlasování,“ uvedl Hidvéghi.

Nové směrnice by podle Hidvéghiho měly finančně postihovat členské státy odmítající migrační kvóty. „Zatímco Maďarsko vynaložilo na ochranu svých hranic a hranice EU více než 1,5 miliardy eur a marně čeká, až se Brusel o náklady podělí, probíhají snahy o zavedení systému, který by finančně postihoval členské státy odmítající nelegální migraci,“ prohlásil Hidvéghi.

Dodal, že politická debata o migraci v Maďarsku je nejširší a nejrozsáhlejší ze všech členských států EU a Maďaři v referendu řekli jasné ne ve věci přesídlování migrantů v rámci kvót. „Evropská rada jasně podmínila postoj k rozhodování o migračních otázkách souhlasem všech členů, nikoli prostou většinou, jak tomu bylo ve čtvrtek. Nedávný vývoj je proto v rozporu s dřívějším postojem rady. S ohledem na to, jakož i na pevný postoj Maďarska v této věci, je třeba zabránit provedení návrhu,“ apeloval Hidvéghi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…