Kvóty pro ženy: Dienstbier je dnes už nese na vládu, i když lidovci je nechtějí. Jourová spokojena

23.05.2016 7:21

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) chce, aby ve vedení státních firem bylo alespoň 40 procent žen. Na dnešní návrh vlády tak přinese návrh strategie, díky níž by se tohoto počtu mohlo dosáhnout. Píše to dnešní MF Dnes.

Kvóty pro ženy: Dienstbier je dnes už nese na vládu, i když lidovci je nechtějí. Jourová spokojena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Cílem strategie podle tajemnice Rady vlády pro rovnost žen a mužů Lucie Zachariášové je, aby se počet zástupců nebo zástupkyň podprezentovaného pohlaví v daném období zvýšil o jednoho či jednu až do té doby, kdy bude dosahovat alespoň čtřyiceti procent. Je na vládě, aby se státním podnikům uložila opatření, která by tento cíl pomohla splnit.

"Strategie také počítá s tím, že úřady a státní podniky budou jednou ročně hlásit, jestli se jim navýšení o jednoho zástupce povedlo splnit a jestli zavedly navržená opatření,“ doplňuje Zachariášová s tím, že pokud by se úřadu nepovedlo navýšení splnit, musel by vysvětlit proč. 

Dienstbierův návrh však u politických kolegů zřejmě narazí. Například mluvčí KDU-ČSL Petra Hrušová uvedla, že strana je zásadně proti direktivním kvótám. "Proto, že zasahuje do svobody žen rozhodnout se, zda chtějí preferovat profesní kariéru, nebo výchovu dětí,“ uvedla. Opozice se pak poté na Dienstbiera přímo zlobí. "Nezabýváme se řešením problémů, které jsou skutečné, ale svými nápady naopak vytváří problémy nové," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Podle něj nemá ministr pro lidská práva co na práci. 

Ministra se pro změnu zastala eurokomisařka Věra Jourová, která uvedla, že jde o evropský trend. "A myslím, že je to dobře," řekla.

Nejrovnějším resortem je podle MF Dnes ministerstvo spravedlnosti, kdy na pozici šéfů odborů pracuje devět ředitelů a devět ředitelek. Tato rovnoprávnost nastala však prý náhodou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…