Kyjev prý zastavil humanitární konvoj kryjící ruské vojsko. Britské listy křičí

10.08.2014 14:40

Tvrzení ruské propagandy, že úřady v Kyjevě se snaží obyvatelstvo na východě vyhubit a brání tomu, aby mu byla poskytována humanitární pomoc, je účelovou lží. Uvádí to bývalý levicový a ekologický aktivista Karel Dolejší na serveru Britské listy. Dolejší se odvolává na tvrzení kyjevských úřadů, podle nichž se jim 8. srpna podařilo zastavit ruskou kolonu, která pod záminkou humanitární pomoci měla v úmyslu přivést oficiální ruská vojska na východ Ukrajiny.

Kyjev prý zastavil humanitární konvoj kryjící ruské vojsko. Britské listy křičí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Ukrajinci tvrdí, že se jednalo o provokaci ze strany Ruské federace. „Velká kolona byla doprovázena vojáky a vojenskou technikou, dodatečně se ruská strana ohání údajným souhlasem výboru Červeného kříže. Podle Kyjeva měla však 'provokace' za cíl vyvolat plný ozbrojený konflikt mezi oběma zeměmi,“ uvedl Dolejší.

Proč nyní provedl Putin čistku mezi armádními důstojníky?

Kyjev se podle něj odvolává na zpravodajské informace ze západních zdrojů, včetně satelitních snímků, a tvrdí, že Moskva se připravuje ke vstupu vojsk pod vhodnou záminkou. Podle některých komentátorů s tím má souviset i velká čistka, kterou právě Putin provedl v silových strukturách. „Ta měla postihnout osoby kritické k vojenské intervenci na Ukrajině, vedené již zcela otevřeně ozbrojenými silami Ruské federace,“ poznamenal Dolejší s tím, že ověřit toto tvrzení z nezávislých zdrojů není možné, protože soukromé názory hromadně odvolaných vysoce postavených pracovníků ruských bezpečnostních složek nejsou běžně publikovány.

Ruský konvoj nepředstavuje standardní humanitární operaci

Mezinárodního výbor Červeného kříže ve svém diplomaticky formulovaném stanovisku upozornil, že jakákoliv jeho akce bude provedena v přísném souladu se základními pracovními principy neutrality, nestrannosti a nezávislosti.

Dolejší také upozorňuje, že dle mezinárodního práva vyžaduje dodávka jakékoliv pomoci souhlas cílové země. „Přesun vojenské kolony, zčásti snad složené z humanitárních zásob, bez souhlasu Ukrajiny nepředstavuje v žádném případě standardní humanitární operaci,“ podotkl Dolejší s tím, že v případě skutečného zájmu ukončit válečné utrpení civilistů na Ukrajině by boje mohly skončit během několika málo dní, kdyby Rusko zcela přerušilo zásobování separatistů ze svého území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…