Kyjevský tisk: Nebojácný novinář navštívil povstalce na Donbasu a toto od nich slyšel

29.12.2014 11:45

Nezávislý novinář Stefan Huijboom publikuje v deníku Kyiv Post svoji reportáž z města Jasynuvata, které je obklopeno ukrajinskými silami i povstalci. Huijboom po rozhovorech s povstalci tvrdí, že si mír příliš nepřejí.

Kyjevský tisk: Nebojácný novinář navštívil povstalce na Donbasu a toto od nich slyšel
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

„Obě strany bojující na Ukrajině se i ke konci letošního roku navzájem obviňují z příprav na další ofenzívu. Patová situace je patrná zejména ve městě Jasynuvata v doněcké oblasti, kde zemřelo v důsledku války mnoho ze 34 000 obyvatel. Jasynuvata je ze všech stran obklopena kontrolními body ukrajinských sil i proruských separatistů. Na jednom z nich právě Igor z povstaleckého tábora kontroluje projíždějící vůz. Ukazuje směrem Doněck a tvrdí, že tam leží ráj. Když naopak ukáže směrem ke Kyjevu, tak říká, že z této strany přichází fašismus,“ popisuje Huijboom.

Vedle nevyužívaného nádraží v Jasynuvatě se nachází bývalá policejní stanice, kterou separatisté zabrali a využívají ji jako své sídlo i vězení zároveň. V hlavní místnosti odděluje plot návštěvníky od vězňů. Právě zde jakási postarší žena mluví se svým vězněným synem, jehož tvář vypadá unaveně a ruce má natažené skrze plot směrem k ní. Poblíž stojí ženská dozorkyně s Kalašnikovem  a zakazuje ženě, aby se bavila pouze se synem a nikoli s jinými vězni. Samotní vojáci příliš o vězních mluvit nechtějí, ale dvacetiletá učitelka Veronica Knižniková tvrdí, že nejde o válečné vězně. „Jsou to vesměs zloději,“ vysvětluje a úplně opomíjí fakt, že zatčeni byli i ukrajinští vojáci.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Povstalci přicházejí dovnitř, jiní zase vycházejí ven. Někteří se smějí a žertují. Jedna žena sedí u čtyřech monitorů a kontroluje bezpečnostní kamery. Část velmi mladých vojáků sedí na pohovce, popíjí čaj a hraje si s německým ovčákem Sašou. Nad dveřmi visí obraz Josefa Stalina. „Mír může nastat pouze za situace, kdy Kyjev splní požadavky separatistické vády. Moji bratři v Novém Rusku v boji hájili své hodnoty. Na Ukrajině však zabíjí každého, kdo má odlišný názor na věc. Mohu vás ujistit, že máme mnoho sympatizantů i ve městech ovládaných kyjevskou vládou. Tamější obyvatelé se však bojí vyjádřit svůj názor,“ tvrdí ruský dobrovolník z Jekatěrinburgu Nikolaj.

„Musíme se o ty lidi prostě postarat. Když fašisté převzali v srpnu moc nad městem, tak jsme dobře věděli, že mezi sebou máme zrádce. Našli jsem je a vyřešili jsme to,“ popisuje Nikolaj bez toho, aniž by prozradil, jaký byl jejich další osud. Přestože byla dohoda o příměří podepsána již 5. září, zemřelo od té doby mnoho vojáků i civilistů. „Někdy může přijít mír pouze s násilím,“ směje se Nikolaj, což budí dojem, že o mír vlastně ani moc nestojí. Mezitím v dalších částech regionu Donbas probíhají přestřelky, zejména se to týká letiště v Doněcku a města Debalčevo. Je tedy otázkou, jestli se s končícím rokem situace vůbec může stabilizovat,“ konstatuje Stefan Huijboom.

„Čtyřiadvacetiletý doněcký rodák Nikita Kornijenko právě vstává ze židle a říká, že všichni bojují proti fašismu. Mír prý podle něho nemůže vzejít z fašismu. Zbytek vojáků v místnosti s ním souhlasí. Všichni kolem jásají a tleskají. Je zřejmé, že na mír tito bojovníci příliš nemyslí,“ uzavírá Huijboom.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…