LIDEM chce kvůli hrozbě konce Klokánků koaliční pracovní skupinu

16.02.2013 12:55

Strana LIDEM chce kvůli nedostatku peněz pro Fond ohrožených dětí rychle vytvořit koaliční pracovní skupinu, která se bude zabývat ucelenou a smysluplnou sociální politikou. ČTK o tom dnes informoval mluvčí strany Miloš Skácel. Fond si stěžuje na zpoždění státních příspěvků na péči pro jeho Klokánky i na zhruba o třetinu nižší dotace než loni. Obává se, že bude muset postupně začít svá zařízení zavírat.

LIDEM chce kvůli hrozbě konce Klokánků koaliční pracovní skupinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

"Považuji za alarmující situaci, kdy v důsledku novely zákona o sociálně právní ochraně dětí hrozí ukončení, nebo výrazné omezení činnosti organizací typu Fondu ohrožených dětí, který provozuje Klokánky," uvedla místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

Klokánky poskytují pomoc ohroženým dětem

Fond kvůli nedostatku financí nevyplatil stovce pracovníků ještě prosincové mzdy. Šéfka fondu Marie Vodičková už požádala ministerstvo práce o mimořádnou dotaci. Státní příspěvek na dítě činí na měsíc 22.800 korun. Od letoška ho platí kraje. Podle Vodičkové z novely o ochraně dětí ale vypadlo, do kdy ho musí poskytnout. Situace Klokánků je podle ní naprosto kritická.

Loni fond na své Klokánky dostal od ministerstva práce dotaci 22,85 milionu korun. Letos to je zhruba 14,52 milionu. Vodičková uvedla, že například jindřichohradecký či brněnský Klokánek nezískaly žádnou podporu. Kvůli financování se obrátila na ministryni práce Ludmilu Müllerovou (TOP 09). Požádala o dorovnání financí na loňskou úroveň či o mimořádnou dotaci. Podobné žádosti už odeslali i další poskytovatelé sociálních služeb. Jejich asociace bude o dalším postupu a s Müllerovou jednat v pondělí.

Klokánky poskytují pomoc ohroženým dětem. Sídlí ve 45 budovách, v nichž je 580 míst. Loni zařízeními prošlo 974 dětí. Pro nedostatek kapacity odmítla 1169 dětí. Fond provozuje i pět azylových domů se 120 místy. Celkem tak zaměstnává 623 lidí. Z nich 488 pracuje v Klokánku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…