LIDEM podpoří církevní restituce i přes případné prezidentské veto, slíbila Peake

19.11.2012 13:33

Vicepremiérka Karolína Peake prohlásila, že její strana LIDEM je připravena znovu hlasovat pro církevní restituce, i kdyby je prezident Václav Klaus vetoval. Peake tvrdí, že hlasování nesouvisí s tím, kdo bude ministrem dopravy. Serveru iDnes.cz také řekla, že nepočítá s prohazováním křesel ve vládě.

LIDEM podpoří církevní restituce i přes případné prezidentské veto, slíbila Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně vlády Karolína Peake

Sněmovna schválila restituce 8. listopadu. Vláda zde zákon protlačila jen těsnou většinou. Prezident Klaus zatím čeká s rozhodnutím, co se zákonem udělá.

S restitucemi nespojujeme jednání o křeslech ve vládě

I případné veto by ale nejspíš nic nezměnilo. Ve vládní koalici jsou sice spory, ale premiér Petr Nečas (ODS) bude přesto mít dostatek hlasů na opětovné schválení restitucí. „S hlasováním o restitucích jednání o křeslech ve vládě nespojujeme,“ řekla Peake. Poslanci LIDEM by tedy pro zákon hlasovali.

S vládou by hlasoval také nezařazený poslanec Jaroslav Škárka. Řekl to serveru iDnes.cz. Restituce chce napadnout ČSSD u Ústavního soudu.

Peake by prý při jednání o změnách ve vládě nepřijala jiný post, pokud by jí byl nabídnut. Hodlá dokončit práci na protikorupční strategii. O rošádě ve vládě se mluví v souvislosti s tím, že strana LIDEM zatím premiérovi nenabídla nového kandidáta na ministra dopravy. Došlo také k oslabení pozice ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který neobhájil senátorský post a nekandidoval do vedení ODS.

LIDEM mají podle Rusnoka nového kandidáta na ministra dopravy

Premiér Nečas odmítl Roberta Vacka, který měl nahradit odstupujícího ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM). Vacek sám v neděli uvedl, že se nadále o post nebude ucházet. Peake ale na jeho jméně trvala a dokonce pohrozila, že by její strana mohla z vlády odejít, pokud by Vacek nenastoupil na resort dopravy.

Místopředseda strany LIDEM Jiří Rusnok uvedl, že vedení už připravilo jméno jiného kandidáta, který nikdy nebyl ve Věcech veřejných a má zkušenosti z dopravy.

 

reklama

autor: vfe

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…