Ladislav Vízek debatoval se senátorem Kuberou o kouření. A jeho názory vás nejspíš překvapí

31.05.2017 15:54

Nikoterorismus. Tak nazval zákaz kouření dlouholetý kuřák a teplický starosta Jaroslav Kubera (ODS) v pořadu Rozstřel na serveru iDnes.cz. Proti němu do pořadu usedla vedoucí Centra pro závislé na tabáku Eva Králíková. Kromě nich vystoupili i bývalý fotbalista Ladislav Vízek a moderátor Libor Bouček. Zákaz kouření v restauracích a ve veřejných prostorách začal platit dnes.

Ladislav Vízek debatoval se senátorem Kuberou o kouření. A jeho názory vás nejspíš překvapí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

„Návštěva restaurace není povinná. Já bych si mohl stěžovat, že na Malé Straně nenajdete za stávajícího včerejšího stavu kuřáckou restauraci. I bez vás dobrotrusů jsme se podřídili. Já fakt nepotřebuju zákonodárce. Proč pořád z nás dělají debily? Nechte žít a nechat žít. Chraňte si nekuřáky, ale do toho, jestli si kouřím doma, do toho vám nic není,“ rozčílil se Kubera. „Kdyby cigarety voněly, tak je vystaráno,“ dodal.

„V zemích, kde to je, tak většina lidí takový zákaz podporuje,“ podotkla k tématu Králíková. Do teplického primátora pak rýpla s tím, že v zákoně rozhodně není zákaz konzumace tučných jídel či zákaz sexu v neděli, jak on rád poukazuje. Hlavními argumenty pro zákon jsou podle ní zdraví, svoboda a ohleduplnost. Právo dýchat čistý vzduch je podle názoru Králíkové nadřazené právu kouřit. 

„To, co platí ode dneška, je takový nikoterorismus. Ten boj neskončí, uvidíme, jak dopadne ústavní stížnost,“ nevzdal se Kubera, jenž spolu s dalšími dvaceti senátory podal v březnu stížnost. Celý boj proti kuřákům nazývá honem na čarodějnice. 

Původní text ZDE

Zákon pak odmítá i moderátor Libor Bouček, jenž před jeho schválením podepsal petici, aby si hospodští mohli sami rozhodnout, kde se bude kouřit a kde ne. Zákon nevnímá jako žádnou extrémní tragédii, ale vadí mu, že omezuje osobní svobodu. Proti němu pak usedl majitel hospody Ladislav Vízek, fotbalista a sportovec. 

„Proč jsme neudělali referendum? Švýcaři mají referendum ke každé maličkosti. Tohle neměl navrhnout nějaký parlament, tam sedí pár lidí. Kdyby bylo referendum, bylo by to spravedlivé. A stejně si myslím, že by zvítězilo, že se kouřit nebude,“ uvedl Vízek, jenž je podle svých slov rád, že zákon platí, neboť jde o zdraví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…