Langšádlová na ČT obhajovala sankce. A komunista ji setřel slovy slavného amerického exministra

30.07.2014 23:04

Měly by se zvýšit sankce Rusku? Politici v této otázce nejsou jednotní, podle některých je to nutné a Česká republika nebude nijak ohrožená. Jiní však varují, že česká ekonomika přijde až o desítky miliard korun.

Langšádlová na ČT obhajovala sankce. A komunista ji setřel slovy slavného amerického exministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

„Jsou to sankce, co se můžou citelně dotknout ruské ekonomiky,“ ujišťoval v Událostech, komentářích státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Podle něj se sankce nijak nedotknou Česka. „Jsou to signály, které říkají Rusku a Vladimiru Putinovi: Prosím, začněte jednat, není potřeba tady budovat další studenou válku,“ vysvětloval v ČT.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové má Česko povinnost tyto sankce přijmout. „Nečinnost by byla mimořádně nezodpovědná,“ míní.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Další politici to ale vidí jinak, člen sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Foldyna (ČSSD) odmítá sankce pro ruské podnikatele – je prý naivní myslet si, že obchodníci přinutí Putina otočit kormidlo. „V ruských dějinách to bylo vždycky naopak. Je potřeba mít na zřeteli to, co říká premiér Sobotka, že je potřeba vést s Ruskem dialog, ale je potřeba být realističtí,“ vysvětloval poslanec.

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu Alexander Černý (KSČM) byl ve svém hodnocení ještě ostřejší. „Já jsem hluboce přesvědčen, že sankce nejen, že smysl nemají, ale jsou dokonce kontraproduktivní,“ míní. Podle něj tyto sankce naopak ještě více zatíží USA. Citoval v tomto případě i Henryho Kissingera: „Sankce nejsou výrazem strategie, ale výrazem toho, že strategie chybí.“

„Já myslím, že tyto sankce ukazují na to, že Evropa ztratila kontext,“ doplnil ho Foldyna.

Podle Černého tak hrozí špatný vliv i České republice. „Nepochybuji o tom, že se ty sankce české ekonomiky dotknou,“ řekl poslanec KSČM. Podle něj se to bude pohybovat v miliardách, možná až desítkách miliard korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…