Laudát: Se Svobodou ne. Svoboda: Jistě, je to starý korupčník

21.11.2010 11:57

Spolupráce TOP 09 a ODS v Praze se zdá nemožná. Ačkoli ji Bohuslav Svoboda Františkovi Laudátovi opakovaně nabídl, šéf pražské TOP 09 ji rázně odmítl.

Laudát: Se Svobodou ne. Svoboda: Jistě, je to starý korupčník

Podle Laudáta "nové" složení magistrátu není ničím nové a stejně skončí pod křídly podnikatelů a klientelismu.

"S ODS nemám problém," reagoval Laudát v pořadu Partie na TV Prima na moderátorovu poznámku, že se se svou původní stranou rozešel ve zlém. "Problém mám jen s jednou její částí. S tou, kam patří pan Hrdlička a brzy tam bude patřit i docent Svoboda. To rozhodně není křídlo, se kterým bych chtěl spolupracovat."

"Tento moment je třeba zdůraznit," reagoval na něj Svoboda. "Pan Laudát řekl, že se mnou v žádném případě nechce spolupracovat. To je důkaz toho, co jsme viděli v okamžiku, kdy jsem předložil plán nové rady s novými tvářemi. To TOP 09 okamžitě začala deklarovat, že se s ODS nedá spolupracovat, že jsou tam staré podnikatelské struktury."

Svoboda je starý korupčník, s ním ne

Svoboda připomněl, že důvod, proč ODS vytvořila koalici s ČSSD, byla absolutní neochota TOP 09 s ODS spolupracovat. "Pan Laudát nechce spolupracovat s doc. Svobodou, protože je příkladem celoživotního korupčníka, který si buduje kariéru na podvodech," zaironizoval sám o sobě. "To je velmi poškozující věta, poškozuje jak ODS tak mou osobu."

Prý se neustále říkalo, že je dohoda mezi ČSSD a ODS dávno daná. Tak to podle Svobody nebylo. "Pořád se to říkalo, ale reálně ODS s ČSSD vůbec nevyjednávala. Dala jí jen základní nabídku, velice jednostranně výhodnou pro ODS. Jednala s TOP 09, ta ale dala výrazně výhodnější nabídku ČSSD."

Každý racionální šéf strany, který se snaží o její přežití a vliv, podle něj nemůže přihlížet tomu, kterak je někým totálně válcována. Je to pud sebezáchovy. "Já sám jsem preferoval středopravicovou koalici, ale zkrátka to nešlo jinak," podotkl Svoboda.

Jedno místo v radě není výsměch, je to kontrolor

Svoboda přesto vyzval TOP 09 ke spolupráci. ODS má podobný program a je v zájmu obou stran, aby byl uveden do praxe. Laudát ale spolupracovat nechce. "Jedno místo v radě? To je výsměch," podotkl.

"Nevím, jestli je to výsměch, ale třeba v Rakousku je to absolutně běžné," argumentoval Svoboda. "To jedno místo zaručuje TOP 09 absolutní přehled o všem, co se na magistrátu bude dít. Slouží k tomu, aby se občanům ukázalo, že je ten prostor rovný a otevřený. Když řeknou ne, slevují ze svého programu a ze svých idejí, které pak třeba na radě nezaznějí."

Přispělo by to podle něj k vlídnější, racionálnější a praktičtější politice víc než osočování, kritika a pomluvy. Laudát ale chce pro TOP 09 kontrolní výbor, s neplacenou spoluprácí na úrovni zastupitelů nesouhlasí.

Čtěte:

Hotovo: V Praze bude vládnout ODS s ČSSD

Laudát: Svoboda bude první primátor Prahy, který nevyhrál volby

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…