Laudát: Strach, nejistota a probuzené staré běsy. To přinesou trubači Ruska

01.08.2019 11:54

Exposlanec za TOP 09 František Laudát se ve svém komentáři na facebookovém profilu věnoval novému premiérovi Velké Británie Borisi Johnsonovi.

Laudát: Strach, nejistota a probuzené staré běsy. To přinesou trubači Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

„Taky jeden, co nepochopil: po jeho vítězném bušení v prsa přišlo vystřízlivění během desítek hodin. Boris Johnson ani nemusel vážit cestu přes kanál do Bruselu, aby se probudil ze svého snu o ‚konečně svobodné Británii‘, která se zbavila té šílené EU. Stačilo podniknout cestu po Spojeném království Velké Británie a Severního Irska, aby stál tváří v tvář realitě, co bude muset po brexitu řešit, ať už bude exit domluvený, nebo divoký,“ podotkl Laudát.

„Johnson není jediným, kdo si myslí, že idea Evropské unie vznikla z čistě ekonomických důvodů. Tomu nahrává i často zmiňovaná poválečná Dohoda o uhlí a oceli. Jenže pravda je jiná, i když možná ne tak jednoduchá. Dvě světové války s ničivými následky a nezměrným utrpením, podpořené samozřejmě úvahami o ekonomické výhodnosti, byly skutečnou kolébkou přemýšlení o možných alternativách uspořádání Evropy, aby se hrůzy XX. století už neopakovaly. Evropa po tisíciletí menších i velkých válek a politicko- sociálních experimentů a zvratů má ve svých genech zakódovány tisíce starých křivd a běsů, o kterých si myslíme, že jsou dávno passé. Jenže zkušenost konce minulého století ukazuje, jak někdy relativně snadno lze probudit stará příkoří. Stačí vzpomenout bývalou Jugoslávii. Kdo by si pomyslel, že po půlstoletí začne soused zabíjet souseda?“ zeptal se Laudát.

„Skotsko, Wales a hlavně Severní Irsko odměnilo Johnsona při jeho ostrovní tour mrazivou předzvěstí časů budoucích. Z Londýna vypadá svět Velké Británie jinak, než za jeho branami. Nelze vyloučit scénář, že po brexitu bude následovat nejenom ekonomický propad, který se dá časem nějak vybalancovat a není tak podstatný, jako problémy s udržením celistvosti Spojeného království. Bučení na Johnsona, žádné nadšené davy s mávátky a výhrůžky referendy o odtržení nevěstí nic dobrého. A každý rozumný člověk si přeje, aby v Evropě i nadále existovala excelentní značka Spojené království Velké Británie a Severního Irska, nikoli aby se v učebnicích dějepisu objevil termín „rozpojené království Velké Británie a Severního Irska‘,“ zmínil.

„Další asi už pobrexitový vývoj na ostrovech bude velkým testem idejí otců zakladatelů sjednocené Evropy. Testem, který si tamní často obelhaní občané mohli odpustit. Současní protievropští trubači, jen ‚čistě náhodou‘ podporovaní zemí, kde se chuť kandidovat do metropolitního zastupitelstva léčí slzným plynem a obušky, slibují svobodu a prosperitu. Jejich skutečnými ‚dárky‘ ale mohou být strach, nejistota a probuzené staré běsy,“ uzavřel.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…