Lázně nebudou mít peníze, začnou propouštět

05.05.2012 20:53

Zdravotní pojišťovny přestanou od července letošního roku proplácet některé z lázeňských pobytů a procedur. Tím přijdou lázně o peníze a budou muset hledat způsoby, jak ztráty kompenzovat. Tento problém se týká i lázní Luhačovice na Zlínsku.

Lázně nebudou mít peníze, začnou propouštět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Server iDNES.cz uveřejnil shrnutí situace lázní a jejich výhled do budoucna. Pojišťovny totiž přestanou hradit některé pobyty a opakovanou léčbu a délku pobytů zkrátí o 4 dny, čímž Lázně Luhačovice přijdou asi o 40 milionů korun. "Na druhou stranu ale zase budeme léčit diagnózy, které jsme zatím nemohly," prozradil deníku MF DNES ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha. Lázně se prý pokusí ztrátu vykrýt snižováním provozních nákladů a propouštěním zaměstnanců.

Dalším řešením, jak zlepšit finanční situaci lázeňských zařízení, je nalákat více samoplátců, kteří nyní tvoří asi dvě třetiny klientely. "Musí se zaměřit na zdravou populaci a relaxační pobyty. V tomto ohledu českým lázním ujel vlak," řekla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Aby lázně získaly více nových klientů, musí se zvyšovat také komfort nabízených služeb. Lázně Luhačovice například v pátek otevřely částečně zrekonstruovaný rehabilitační pavilon, který by hostům měl podle Bláhy nabízet více procedur.

Snaha o zařazení na seznam UNESCO

Starosta Luhačovic František Hubáček se snaží o zapsání města Luhačovice na seznam památek UNESCO, které by podle něj mělo přinést i zviditelnění tamních lázní, a tím příliv hostů. "Nebude to levná záležitost, ale dlouhodobě by se určitě měla vyplatit," myslí si starosta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…