Lékař vypíše papírový recept, dostane pokutu dva miliony. Ale zvládli to i v Portugalsku, protestoval šéf státního ústavu

05.09.2017 23:27

Lékaři a lékárníci by od příštího roku měli vydávat e-recepty. A ani trochu se jim to nelíbí. Někteří lékaři dokonce hrozí, že raději zavřou praxi, než by museli zavádět takovéhle novinky. Představují e-recepty cestu do moderních časů v českém zdravotnictví, nebo je to slepá ulička? V úterních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta a prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Lékař vypíše papírový recept, dostane pokutu dva miliony. Ale zvládli to i v Portugalsku, protestoval šéf státního ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

Od nového roku má být e-recept povinný a jediný přípustný pro všechny lékaře a lékárníky. Obě skupiny to důrazně odmítají. Česká lékařská komora tvrdí, že systém není připraven. I tak se ale dnes počítá s tím, že od nového roku lékař a lékárník sáhnou po elektronickém receptu. Povinně.

„(Nesouhlas) je velmi silný a je úměrný tomu brutálnímu tlaku státu. Když lékař spách ‚zločin‘ tím, že vypíše papírový recept, hrozí mu pokuta až dva miliony korun, a to je pro řadu lékařů likvidační,“ rozčiloval se Kubek.

Blahuta oponoval, že e-recepty mají zavedeny např. v Portugalsku, a když to zvládli tam, zvládneme to my taky. Jestliže zákonodárci rozhodli, že to tak má být, Blahuta jako ředitel SÚKL hodlá splnit svou zákonnou povinnost a uvede systém pro lékárníky v život. Už teď se do systému hlásí velké množství lékařů, kteří si na systém chtějí zvyknout.

Kubek uznal, že v obecné rovině na elektronizaci není nic špatného, ale systémy elektronizace nabíhají většinou postupně, a ne ihned a okamžitě. Stát si asi myslí, že zvládneme vydávat miliony receptů. A to není jediný problém, který Kubek vidí. „Mě šokuje, s jakou lehkostí se v této zemi vzdáváme osobní svobody. Jestli mi někdo začne vykládat o zabezpečení dat, ať si vzpomene na jeden z největších obchodů. Data jeho zákazníků kolují volně po síti,“ zlobil se dál Kubek. Blahuta oponoval, že databáze budou zabezpečeny podle zákona o kybernetické bezpečnosti.   

Šéf ČLK také varoval, že si pacienti stěžují na to, jak málo času jim doktoři věnují, a místo toho, aby je vyslechli, dívají se neustále do počítače. Zavedením e-receptu se to ještě zhorší.

Blahuta připomněl, že tu bylo tříleté přechodné období, které skončí právě 1. lednem 2017. Lékaři měli šanci připravit se na systém.

Prezident ČLK v systému ale vidí další problémy. V České republice nefunguje všude rychlý internet, nebo může třeba vypadávat. Blahuta okamžitě doplnil, že při výpadku internetu lékař bude mít podle zákona možnost vypsat papírový recept.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…