Lékaři protestují. Tak si přečtěte, co jim z obrazovky ČT vzkázal Tomáš Cikrt

17.10.2017 20:54

V úterním Interview na ČT byl hostem moderátorky Světlany Witowské šéfredaktor zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. Rozebíralo se především to, že sedm tisíc doktorů ve středu zavře své ordinace. Pokud nová vláda neodloží elektronické recepty, přijdou podle sdružení praktických lékařů ještě větší protesty. Na podporu protestu zavřou na půl hodiny i některé lékárny.

Lékaři protestují. Tak si přečtěte, co jim z obrazovky ČT vzkázal Tomáš Cikrt
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Pohřeb zdravého rozumu, tak okomentoval Cikrt protest doktorů, kteří nedávno symbolicky pohřbili ambulantní péči a zítra chtějí stávkovat. Podobný názor na stávku lékařů má i prezident Miloš Zeman, který ji okomentoval v televizi Barranov. „Jedině naprostý přiblblík vyvolá nějakou akci dva dny před volbami, kdy už nejde nic ovlivnit,“ vyjádřil se prezident.
 
Cikrt sdělil, že sám se lékařů ptal, co tím sledují, ale moc to nechápe. „Oni říkají, že je jedno, že jsou volby, a celé je to tak nešťastně zorganizované, že jim to i věřím. Zdá se, že to nedomysleli, a proto jsou terčem nevybíravých útoků,“ říká Cikrt. Dále sděluje, že lékaři mají rozporuplné požadavky. „Spojují se zájmy, které nejsou úplně v souladu. Jiné zájmy mají lékarníci, jiné praktičtí lékaři. Pochopil bych veliký protest před volbami s větším časovým odstupem před volbami,“ dodal Cikrt.
 
Podle slov praktických lékařů chtějí upozornit na kritickou situaci v ambulantním sektoru a na velkou byrokracii. Vadí jim EET, elektronický recept, úhradová vyhláška. Cikrt tvrdí, že to nejdůležitější, co jim vadí, jsou nedostatečné úhrady. Podle něj je směšné říkat, že jsou proti byrokracii, ale zároveň i proti elektronizaci. „I když elektronizace má nějaké dětské nemoci, tak na konci vždy administrativu snižuje, to je logické. U úhradové vyhlášky je dvojí pohled. Praktičtí lékaři říkají, že jim byl slíben nárůst neboli tzv. kapitační platby za počet pacientů, a to se nesplnilo. Na druhou stranu ministerstvo i pojišťovny namítají, že lékaře chtějí odměňovat lépe, ale za konkrétní služby, které poskytnou pacientům. Tady se pak odehrává ten spor,“ upřesnil Cikrt.
 
Podle Cikrta je pravda, že úhradová vyhláška upřednostňuje nemocnice. Ministerstvo uznává, že dřív byly nadhodnocováni ambulantní lékaři, teď je třeba dorovnat nemocnice, jinak budou lékaři utíkat. „Je pravda, že lékaři chybějí a odcházejí za lepším do soukromých ambulancí. Stát se tak rozhodl jejich platy zlepšit o pět až deset procent a příští rok jim chce přidat zase. Samozřejmě že obě strany mají silné argumenty, tento spor se vleče už řadu let,“ reagoval šéfredaktor.
 
Co se týká elektronických receptů, jsou podle Cikrta obavy ze strany praktických lékařů velmi liché. Elektronický recept nevinně spadl do všech těchto protestů. „S tím, že s ním jsou technické potíže, se ze začátku musí počítat. Ty potíže nejsou v centrálním úložišti, ale v místě, kde působí lékař. Někdy jde o špatné připojení a jiné softwarové problémy a také je to mentální problém, protože je to změna. Obsloužit počítač by měl i lékař staršího věku,“ upřesnil Cikrt.
 
Jestli od elektronického receptu není jen krůček od léčení pacientů na dálku, si Cikrt nemyslí. Podle něj je nejdůležitější osobní kontakt mezi pacientem a lékařem či lékarníkem. „Záleží vždy na nich dvou, jak se domluví, jestli je důležité do ordinace běžet, nebo nikoli. Samozřejmě je důležité, aby pacienta viděl, ale jsou i chroničtí pacienti, kteří potřebují pouze recept zopakovat. Nebo se k tomu mohou domluvit i přes telefon či e-mail. Pro vyzvednutí elektronického receptu není potřeba jen chytrý telefon, možností je několik. Kód dostanete buď esemeskou, e-mailem, průvodkou nebo zakódovaným PDF. Můžete si vybrat. V tom opravdu nevidím skutečný problém,“ uzavřel Cikrt.
 
 

reklama

autor: dah

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …