Lékaři prý podvádějí. Okrádají stát o desítky miliard ročně

22.09.2017 9:21

Páteční Lidové noviny přinášejí informace o tom, že lékaři často pojišťovnám vykazují lékařské úkony, k nimž vůbec nedošlo. Naproti tomu lidé, kteří by vyšetření opravdu potřebovali, se k němu mnohdy vůbec nedostanou.

Lékaři prý podvádějí. Okrádají stát o desítky miliard ročně
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Paní Soňa Havlová si zjišťovala, jaká vyšetření její lékař naúčtoval pojišťovně. A vytočila se doběla. „Úplně mě to vytočilo, protože v té době právě našli mámě rakovinu konečníku. Tak jsem ho pojišťovně udala. Dodnes se mi neozvali,“ líčí svůj zážitek s podvodným jednáním lékaře.

Podle deníku přitom není zdaleka jediná. Lékaři údajně tímto způsobem okrádají pojišťovny, tím i stát a daňové poplatníky o desítky miliard korun ročně. Nejen tím, že pojišťovnám účtují úkony, které nikdy neprovedli, ale třeba i tím, že pacientům předají sériovou ortézu, ale pojišťovně naúčtují ortézu na míru.

Situaci by mohla vyřešit elektronizace českého zdravotnictví. K informacím by se pak snadno dostali jak lékaři, tak pacienti, tak pracovníci pojišťoven. Řada lékařů však silně protestuje proti zavedení tzv. e-receptů. Prezident České lékařské komory např. nedávno v České televizi prohlásil, že tato data nemusí být dobře chráněna, což je nepřijatelné. Rozčiloval se také, že tu lékaři nejsou od toho, aby jen stále dokola zapisovali data do počítače. Musí se především starat o pacienty.

K nápravě situace by prý také pomohlo, kdyby spolu pojišťovny spolupracovaly a vyměňovaly si informace. Na Slovensku už to dělají a zrovna vyšetřují možný podvod se zdravotnickými pomůckami. Ptají se pacientů, zda dostali ortézy a další pomůcky vyrobené na míru nebo sériové. Většinou se dozvídajÍ, že šlo o sériové výrobky. Lékaři však pojišťovnám naúčtovali ortézy na míru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…