Lenka Bradáčová promlouvá: Ohýbání fotbalových zápasů a další nebezpečné jevy

27.12.2020 15:20

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová má za to, že český fotbal by měl projít velkými změnami, aby se očistil od podezření z korupčních praktik. Zásahy v korupčních kauzách jak ve fotbale, tak v justici ukázaly, že je co napravovat.

Lenka Bradáčová promlouvá: Ohýbání fotbalových zápasů a další nebezpečné jevy
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová

Rok 2020 se do historie zaspíš jako rok, kdy policie zadržela bývalého fotbalového bosse Romana Berbra.

Nepřekvapil mě způsob, jímž se fotbalové zápasy ohýbaly. ... Je třeba přemýšlet nad systémovými změnami, jelikož se zřejmě nejedná o exces. Současné nastavení má značný korupční potenciál. Tímto směrem je třeba přemýšlet. Věřím, že většině sportovců, a je jedno, o jaký sport se jedná, je vlastní postoj, že smyslem existence sportu je to, že se jedná o zábavu, hru ve stylu „fair play‘, tedy o poctivé provozování, při němž sportovní výkony hráčů, kteří dodržují pravidla, jsou tím, co chtějí fanoušci vidět. Jinak sportovní soutěžení ztrácí svůj smysl,“ upozornila Bradáčová v rozhovoru pro Seznam zprávy.cz.

Na rok 2020 bude vzpomínat také jako na rok, kdy policie sbírala důkazy proti soudci, u něhož měla podezření na korupční jednání. Bradáčová v této souvislosti připomněla, že chtějí-li státní zástupci stíhat soudce, potřebují k tomu souhlas prezidenta republiky a spolupodpis předsedy vlády. Pražská vrchní státní zástupkyně však také zdůraznila, že tady dosud nenarážela na problémy.

„Korupce je obecně jevem nebezpečným, o to více, když je spojena s prostředím justice, jehož pojmovým znakem je hledání spravedlnosti, zákonnosti, nestrannosti a s nimi spojené nutné důvěry právě v respektování těchto hodnot. Každý jednotlivý případ korupce v justici s důvěrou otřese a v laické veřejnosti vyvolává pochybnost ohledně rozhodování obecně. Osobně vnímám spravedlnost jako férovost, a tu korupce jednoznačně vylučuje,“ uvedla Bradáčová v souvislosti s vyšetřováním korupčního jednání soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka.

Posteskla si však nad tím, že policie v posledních letech prochází zásadními změnami a bohužel se musí vyrovnat s odchodem řady zkušených detektivů. Zkušeným vyšetřovatelem se prý vyšetřovatel nestane za 2 nebo 3 roky a nedostatek zkušených policistů ztěžuje objasňování složitých případů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…