Leo Luzar: Zeman čeká, to je státnické. V BIS to věděli už v roce 2018, používají triky

23.04.2021 13:55

Z členských států EU a NATO se Česku dostává v souvislosti s kauzou Vrbětice podpory, český prezident Miloš Zeman dosud k české veřejnosti nepromluvil. A zatímco pravicová opozice za to nenechává na prezidentovi nit suchou, komunista Leo Luzar za mlčení naopak prezidenta Zemana hlasitě chválí. Zato z předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) nijak nadšen není. Popsal, kde udělala vláda chybu v koronavirové krizi.

Leo Luzar: Zeman čeká, to je státnické. V BIS to věděli už v roce 2018, používají triky
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar, KSČM

V rozhovoru pro internetovou televizi XTV komunistický poslanec Leo Luzar prozradil, že informace z kauzy Vrbětice předkládá BIS formou power-pointové prezentace, kterou představují lidem, kteří mají oprávnění tyto utajované informace vidět.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Podle Luzara je ta prezentace opravdu dobrá, ví to prý od lidí, kteří ji viděli, ale komunista má osobně pochybnosti, zda se opravdu zakládá na nezpochybnitelných faktech. Materiál přirovnal k povedenému filmu plnému propracovaných triků, o kterém ale lidé vědí, že jsou plné triků.

„Bavme se o tom, že možná tam bylo nějaké zařízení, které vyvolalo výbuch,“ poznamenal Luzar.

Jedním dechem dodal, že BIS už od roku 2018 věděla, že do Vrbětic chtěli vejít lidé, kteří se v roce 2018 objevili jako podezřelí z otravy Sergeje Skripala. „Přesto od roku 2018 nebyla vláda informována. Prezident nebyl informován,“ podivoval se Luzar.

Konstatoval také, že společnost Imex, jejíž sklady vybuchly, možná ani nevěděla, kolik tam bylo zbraní. Existuje podle něj i možnost, že společnost Imex umožňovala nelegální vývoz zbraní z Česka.

„Pokud tady to podezření je, že Česká republika je nějaký výbušninový supermarket, kde si jezdí různé válečné státy nakupovat to, co zrovna potřebují a že tady ta kontrola tady tohoto neexistuje, no tak ta vizitka pro nás není úplně dobrá, tak potom byla jen otázka času, než nějaký stát tady na to upozorní,“ konstatoval Luzar.

Kvůli tomu všemu má prý velké pochopení pro to, že prezident Miloš Zeman zatím mlčí.

„V takovýchto věcech je mít dobré trošku odstup a těch sedm dní považuju za odstup tak akorát, abych si ověřil údaje, zjistil, jak vypadá situace, to je na státnickou odpověď prezidenta, který je vrchním velitelem a má plný přístup k informacím BIS a teď má prezident Zeman tu svou státnickou úlohu, aby s rozmyslem a mocí, kterou má, řekl, já to vidím tak a tak,“ řekl Luzar.

Věnoval pozornost také situaci v komunistické straně. To, že předsedou strany zůstal Vojtěch Filip, ho nijak velkým optimismem nenaplňuje. Domnívá se totiž, že by KSČM potřebovala nový impuls.

Před třemi a půl lety se komunisté rozhodli, že budou držet u moci menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO) a Jana Hamáčka (ČSSD). Luzar z tohoto rozhodnutí dnes není nijak nadšen.

„Ukázalo se, že ta volba asi nebyla tak úplně šťastná. Ne z toho pohledu, že jsme zabránili pravici v nástupu k moci, ale z toho pohledu, že jsme nedokázali využít dostatečně efektivně tu možnost tlačit na vládu, tlačit na premiéra, aby více plnil náš volební program,“ posteskl si komunista.  

Pár slov věnoval koronavirové pandemii a konstatoval, že lidé ztrácí důvěru v to, že vláda v pandemii ví, co dělá. Luzar vidí chybu v tom, že Ministerstvo vnitra a Ministerstvo zdravotnictví nedokázalo najít společnou řeč a přesvědčit lidi, že má smysl dodržovat opatření, která vláda lidem ukládá.

Další chybu udělal kabinet v tom, že na rok zavřel děti doma. A že zavřel za dveře seniory, kteří jsou si dobře vědomi toho, že každý týden života pro ně může být týdnem posledním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…