Lessy vyzval Vondráška k rezignaci. Případ Janouška mu odebral

27.03.2012 16:03

Policejní prezident Petr Lessy prohlásil na tiskové konferenci, že by šéf pražské policie Martin Vondráška měl z Janouškovy autonehody vyvodit osobní důsledky. Případ mu už odebral a předal do Hradce Králové.

Lessy vyzval Vondráška k rezignaci. Případ Janouška mu odebral
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Lessy přijal také již dříve nabídnutou rezignaci svého náměstka Vladislava Husáka v souvislosti s jeho kontaktem s Janouškem v minulosti. Vyšetřování případu Lessy odňal pražské policii a předal je do Hradce Králové. Již v pondělí se Lessy i Vondrášek obrátili na Generální inspekce bezpečnostních sborů. Oba se dnes za pochybení policie omluvili veřejnosti.

Hradecká krajská policie si podle mluvčí Ivany Ježkové spis dnes přiveze z Prahy. "Od středy se začneme seznamovat se spisovým materiálem včetně všech zajištěných důkazů a shromážděných dat. Začne standardní vyšetřování," řekla Ježková. Případ podle ní budou řešit krajští vyšetřovatelé násilných trestných činů. Mluvčí doplnila, že informování médií o případu si vyhradilo dozorující pražské státní zastupitelství.

Lessy uvedl, že Vondráška vyzval "k vyvození osobní odpovědnosti" dnes, odpověď čeká do konce týdne. "Jeví se mi tady podezření z celkem systémového selhání v tom, že žádný z příslušných služebních funkcionářů krajského ředitelství hlavního města Prahy o této události buď nevěděl, anebo byl nečinný," řekl policejní prezident. Předpokládá prý, že Vondrášek nepatří k manažerům, kteří by "za všech okolností lpěli na své funkci".

Husák nabídl svou rezignaci na post náměstka policejního prezidenta již ke konci loňského roku. Důvodem byly informace médií o tom, že se v Obecním domě setkal s kontroverzními podnikateli Tomášem Hrdličkou a Janouškem, vedle nich tam byl například i bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS). Náměstek pro vnější službu tvrdil, že šel kolem Obecního domu a pouze se zastavil pozdravit své známé. Lessy dříve uváděl, že o budoucnosti Husáka rozhodne po dokončení plánů na reorganizaci policejního prezidia. 

"Vzhledem k tomu, že chci, aby policie nebyla jakkoli zpochybňována v této kauze, tak vám oznamuji, že byť není sebemenší podezření, že by pan náměstek Husák i v řádu několika měsíců vůbec komunikoval s panem Janouškem, přesto jsem přijal jeho nabídku k rezignaci," uvedl dnes Lessy. Husák by měl skončit nejpozději do konce května po dokončení úkolů souvisejících s organizačními změnami policejního prezidia. 

Policisté vyšetřující nehodu měli Janouška podle Lessyho na místě zadržet a informovat o tom státního zástupce. "To byl zcela zlomový okamžik, který předznamenal vývoj dalších událostí," podotkl policejní prezident. Neměli mu dovolit ani manipulovat s telefonem, jak je zřejmé z videozáznamů některých médií. 

Podle Lessyho neměl být Janoušek také po podání vysvětlení propuštěn, nýbrž umístěn do cely. "Byť zde byly dány důvody vazby minimálně útěkové, ale vzhledem k událostem mediálně známé osobnosti pana Janouška a možnosti ovlivňovat svědky byly zde možná dány i důvody koluzní vazby," prohlásil Lessy. Tím prý policie prodloužila dobu zahájení trestního stíhání a ohrozila i celý průběh trestního řízení. 

Janoušek podle policie minulý pátek dopoledne v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do před ním jedoucího vozu. Jel dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji prý ale autem srazil a ujel. Žena skončila v nemocnici. Policie Janouška dostihla, při orientační dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Od neděle čelí obvinění z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …