Létá v kuloárech: Donalda Trumpa čekají velmi důležité telefonáty. A mohl by prý zrušit sankce proti Rusku

27.01.2017 13:37

45. prezident USA Donald Trump rázně vstoupil na pole zahraniční politiky. Vůči Mexiku vystoupil tak tvrdě, že tamní prezident zrušil plánovanou návštěvu v Bílém domě. V pátek probíhají jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou a v sobotu je v plánu telefonický rozhovor Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Právě během těchto telefonických rozhovorů se může odehrát ledacos.

Létá v kuloárech: Donalda Trumpa čekají velmi důležité telefonáty. A mohl by prý zrušit sankce proti Rusku
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

V pátek americký prezident přivítá v Bílém domě první zahraniční návštěvu. Čeká ho rozhovor s britskou premiérkou Theresou Mayovou. V sobotu se odehrají další dva důležité rozhovory – s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Během těchto rozhovorů může za jistých okolností dojít i k jednostrannému zrušení amerických sankcí vůči Rusku.

Prezident Trump by mohl sáhnout ke svému oblíbenému nástroji – k legislativnímu příkazu – a sankce jednostranně zrušit, tvrdí na sociální síti Twitter Fabrice Pothier z think-tanku Atlantická rada (Atlantic Council), jenž se zabývá mezinárodní politikou. Ruský prezident Vladimir Putin by tak mohl být při sobotním telefonickém rozhovoru velmi potěšen, ale pokud k tomu opravdu dojde, Angele Merkelové to úsměv na tváři nevyvolá.   

Susan Glasserová ze serveru Politico na sociální síti potvrdila, že podobné úvahy už také zaslechla.

Agentura Reuters dodává, že Trump má v sobotu v plánu hovořit s Angelou Merkelovou a řeč má přijít i na Rusko. Podle agentury však prozatím není zcela jasné, zda dojde i na otázku zrušení sankcí. Trump už během předvolební kampaně sliboval, že bude chtít zlepšit vztahy s Moskvou, což by časem mohlo zahrnovat i zrušení sankcí.

Pokud se pro tento krok Trump skutečně rozhodne, možná zůstane osamocen. Evropská unie ho nemusí následovat. Lídři sedmadvacítky trvají na zachování sankcí do doby, než se podaří naplnit dohodu z Minsku. Velká Británie, která se chystá EU opustit, je ve vztahu k Rusku také velmi opatrná, což Trump pravděpodobně zjistí už během pátečních rozhovorů s Mayovou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…