Levá ruka neví, co činí pravá. Komunista Kohlíček o naší zahraniční politice

04.10.2013 21:05 | Zprávy

Realita zákonodárství v naší zemi je taková, že 80 procent všech předpisů je přijímáno na úrovni ústředních unijních institucí.

Levá ruka neví, co činí pravá. Komunista Kohlíček o naší zahraniční politice
Foto: KSČM
Popisek: Jaromír Kohlíček

Na semináři, pořádaném v Praze institutem CERGE-EI na téma Česká zahraniční a evropská politika před volbami - priority a budoucnost České republiky v Evropě, to uvedl v následné diskusi mezi zástupci politických stran Jaromír Kohlíček, poslanec Evropského parlamentu a člen KSČM. Jeho vystoupení bylo zvěřejněno na internetové stránce deníku Haló noviny. Dalšími diskutujícími byli Petr Fiala (ODS), Ondřej Liška (Strana zelených), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a Vladimír Špidla (ČSSD).

Poslanec Kohlíček se záměrně vyhnul hodnocení, zda je poměr unijních předpisů vysoký či naopak nízký. Pro ilustraci uvedl Německo, kde je podle něj přijímáno dokonce 84 procent právních předpisů z centrálních unijních orgánů. Důležité podle Jaromíra Kohlíčka je vzít tuto situaci na vědomí a vést podle ní naší zahraniční politiku. Té vyčítá nejednotnost jejích čtyř hlavních tvůrců – Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR, vlády, resp. ministerstva zahraničních záležitostí, a prezidenta republiky. Všechny čtyři instituce mají podle Kohlíčka vlastní, mnohdy netransparentní přístupy a chybí jim stanovení vyšších cílů – tvůrci zahraniční politiky mnohdy neví, co vlastně chtějí dosáhnout.

Zároveň poslanec Kohlíček apeloval na soulad konání zahraničního ministerstva s resortem průmyslu a obchodu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brigáda Azov, to je něco úplně jiného než pluk Azov.“ Americké ministerstvo má ostudu

7:55 „Brigáda Azov, to je něco úplně jiného než pluk Azov.“ Americké ministerstvo má ostudu

Spojené státy zrušily zákaz poskytování zbraní a výcviku „brigádě Azov“. Americké úřady zdůrazňují, …