Levičák Patočka: Exministr Pospíšil není pan Čistý

30.06.2012 21:12

Odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z funkce má zajímavé nezamýšlené důsledky: marketingovou prezentaci Jiřího Pospíšila jako pana Čistého a odpoutání veřejné debaty od sociálního barbarství současné vlády. Pospíšil ale prý není taková čistá duše, jak se říká.

Levičák Patočka: Exministr Pospíšil není pan Čistý
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

"Okolnosti případu byly hned v prvních reakcích probrány ze všech stran. Nečasovu zdůvodnění Pospíšilova konce nevěří ani on sám. Možná se opravdu jedná o paniku z chystaného jmenování pražské státní zástupkyně, možná o další motivy, o nichž se teprve dovíme, v každém případě je evidentní, že jde o politický vliv na justici," píše ve svém komentáři pro Deník Referendum levicový aktivista a publicista Jakub Patočka.

Vláda se prý tímto krokem zcela zdiskreditovala a je tedy nasnadě připustit, že se dočkáme předčasných voleb. "Zcela bez kreditu vládnout nelze a Nečasově týmu už ho nezbylo ani za mák," píše Patočka.

Musí přijít vláda levice

"Vulgární korupce je jen jedním a právě kvůli své jednoznačnosti i relativně méně nebezpečným ohrožením demokratické politiky. Tak zvaná penzijní či zdravotní reforma jsou nesouměřitelně rozsáhlejšími loupežemi stejného druhu jako za úplatu zmanipulovaná výběrová řízení, i když se formálně snad mohou pohybovat v mezích právního rámce," stojí v komentáři. Pravicovou vládu viní publicista z toho, že podporuje rozkvět korupčně klientelistického prostředí. Pomoci prý může jen nastoupení vlády levicových stran, které by nastolily ekonomicky a sociálně silný stát. Jen ten je údajně schopen čelit všem tlakům kapitalismu.

"Před demokratickou levicí stojí obtížná zkouška: v krajně nepříznivém mediálním prostředí trvat na tom, že otázku institucionalizované korupce je nutné integrovat do debaty o systematickém ničení státu, které tu od počátku devadesátých let ve své ideologické zaslepenosti provozuje kompletní neoliberální a neokonzervativní pravice," tvrdí Patočka.

Pospíšil není ztělesněním hodnot, na kterých můžeme stavět

Pud sebezáchovy prý povede ODS ke snaze nalézt v očích veřejnosti důvěryhodného kandidáta. Jiří Pospíšil se nabízí jako samozřejmý kandidát na pana Čistého, mluví se o tom, že by vedl ODS v Plzeňském kraji jako kandidát na hejtmana.

"Vedle toho je nutné povědět ihned a bez obalu, že Jiří Pospíšil není zosobněním vcelku ničeho, na čem by bylo možné dále stavět. Ano, odvolán byl nejspíše proto, že odmítl zajít v politickém ovlivňování justice za jisté meze. To ale vypovídá více o otřesnosti prostředí Nečasova kabinetu, nikoli o Pospíšilových kvalitách. Jeho jedinou předností je, že má větší skrupule, než jaká je v Nečasově kabinetu norma," píše stoupenec levice.

Jaký šel, takového potkal

Pospíšila nehodnotí nikterak lichotivě. Hází jej do škatulky s ostatními představiteli občanských demokratů, je prý stejně tak zabudován do klientelisticko-korupčních vztahů v míře pro špičky ODS běžné. "Vždyť hlasoval pro loupeživý přílepek, který daroval ČEZ 68 miliard, ba co víc i on se čirou náhodou potkal v Toskánsku s šéfem ČEZ, a posléze se vymlouval, jako... inu jako Petr Nečas, když ho nyní odvolával z funkce. Jaký šel, takového potkal," uzavírá hodnocením Pospíšila svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…