Levice chce zdanit bohaté. Cílí přitom na desítky tisíc lidí

31.08.2013 7:00

V České republice je necelých 50 tisíc lidí, kteří mají měsíční příjem vyšší než 100 tisíc korun. Přesto na ně cílí levicové strany, které od nich chtějí vybírat miliardy korun. Informují Lidové noviny.

Levice chce zdanit bohaté. Cílí přitom na desítky tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) by jeho strana po vítězství ve volbách usilovala o to, aby od dvou až tří procent vysokopříjmových osob vybrala jednotky miliard korun. Mělo by se jednat až o pět miliard.

KSČM by uvalila 25procentní daň na střední třídu

„Druhá sazba 30 procent by se jako dnes vztahovala na lidi, kteří mají příjem více než 100 tisíc měsíčně,“ uvedl Mládek pro LN.

Komunisté by bohaté zdanili až 32 procenty. Navíc by uvalili 25procentní daň na střední třídu. „Mohl by to být dodatečný výnos dvou desítek miliard korun,“ zamýšlí se místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Letošní sedmiprocentní přirážka, kterou platí lidé s vyššími příjmy, přitom měla být spíš symbolickým příspěvkem. „Hotovostní dopad na veřejné rozpočty se předpokládal kolem 1,5 miliardy korun na letošní rok,“ prohlásil Jakub Haas z ministerstva financí. Vyšší zdanění lidí s vysokými příjmy obnovily strany ODS a TOP 09.

V Česku je vysokopříjmových osob mnohem méně, než se očekává

Resort byl přitom optimistický v odhadech počtu lidí s platem nad 100 tisíc měsíčně. V Česku jich je prý 80 tisíc. Ovšem podle údajů Českého statistického úřadu pobíralo takový plat v loňském roce jen 36 tisíc lidí. Z velké části se jedná o ředitele firem, vedoucí významných oddělení a další vyšší management. Patří sem i konzultanti poradenských nebo IT firem a špičkoví technologičtí specialisté.

Podle daňové správy se k 100tisícovému platu dokázalo dopracovat 10 tisíc živnostníků.


 

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…