Levici u nás nic nespojuje. Slovensko se opakovat nebude, zaznělo v ČT

07.04.2012 15:43

V pořadu Politické spektrum na ČT24 se diskutovalo o levicových stranách v České republice. Jaroslav Král z NS - LEV21, předseda Strany demokratického socialismu Milan Neubert a předseda Demokratické strany zelených Vojtěch Tomeš se shodli na tom, že česká levice je roztříštěná.

Levici u nás nic nespojuje. Slovensko se opakovat nebude, zaznělo v ČT
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

„Situace na Slovensku je specifická, neopakovatelná a svým způsobem nepřenosná do České republiky,“ řekl Král k výsledku voleb na Slovensku. „V minulosti levice znamenala ochranu pracujících lidí,“ objasnil Neubert, proč už se nedá rozdělovat levici a pravici tak jednoznačně.

Znárodňovat nemůžeme

Levice také už nemůže být tak extrémní. „Znárodnit ty špatně zprivatizované firmy, to by v České republice nebylo nikdy možné,“ myslí si Král. Problémem je také KSČM, která má slušné preference, ale malou možnost dostat se do vlády. „Komunistická strana bude stát před existenčním dilematem. Buď se bude muset reformovat a nebo se změní její chování fakticky. Přestává být stranou masovou,“ tvrdí Král.

„Lidé budou hledat sociální jistoty a KSČM by mohla ještě překvapit,“ nesouhlasil Tomeš. „Komunistická strana je z mého pohledu naprosto legitimní součástí levicového spektra,“ uvedl Neubert s tím, že SDS by s KSČM do vlády šla. „My bychom do koalice s komunistickou stranou nešli,“ řekl Král za národní socialisty. „Svým způsobem si tu spolupráci dovedu představit,“ uvedl Tomeš.

Podle NS-LEV 21 neexistuje v české levici žádný sjednocující subjekt. „Určitě tady chybí určitá spolupráce a schopnost se domluvit,“ souhlasil Tomeš. „Nejdůležitější je komunikovat. Média nedávají prostor těm malým stranám, které mají lepší názory,“ prohlásil Neubert.

Král také řekl, že spojit malé strany je těžké, protože například Suverenita Jany Bobošíkové je protievropská, zelení tradičně naopak. „V současné době opravdu moc proevropští nejsme,“ opáčil Tomeš. „Pak tedy začínám pochybovat o tom, zda jste opravdu zelení,“ usmíval se Král.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…