Leyenová v Kyjevě. S ní se tam podíval i slovenský premiér

08.04.2022 12:27

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a slovenský premiér Eduard Heger dorazili na Ukrajinu a zamíří do Kyjeva, kde je čeká jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou ukrajinské vlády Denysem Šmyhalem, informují Novinky.cz.

Leyenová v Kyjevě. S ní se tam podíval i slovenský premiér
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

„Těším se na Kyjev,“ uvedla von der Leyenová na twitteru k fotce, kterou zveřejnil i slovenský premiér Heger, ten se do Kyjeva vydal až poté, co byl ostře zkritizován, že se neúčastnil výpravy do ukrajinské metropole v půlce března po boku českého premiéra Petra Fialy, slovinského premiéra Janeza Janšy a polského předsedy vlády Mateusze Morawieckého a vicepremiéra Jaroslawa Kaczynského.

Původní zdroj ZDE

Svou neúčast Heger tehdy zdůvodnil tím, že tuto cestu konzultoval s bezpečnostními složkami, které mu ji vysloveně nedoporučily. Hegera proto od té doby lidé především na sociálních sítích označují za slabocha.

Slovenský premiér Heger uvedl, že nyní přijíždí do Kyjeva s konkrétním návrhem pomoci pro Ukrajinu. „S pomocí získat EU perspektivu za pomoci reformního týmu a nabídnout možnost přepravy obilovin do světa, protože Ukrajina je jedním z největších exportérů a přístavy zablokovalo Rusko,“ uvedl Heger. Slovensko podle něj nabídne také Ukrajině experty k vyšetřování zločinů ruské armády

Součástí dnešní delegace do Kyjeva je také šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Špičky EU se s ukrajinským lídrem setkají před dárcovskou konferencí pro Ukrajinu, která bude v sobotu ve Varšavě.

EU podporuje Kyjev v obraně proti ruské invazi finančně, dodávkami zbraní či zaváděním protiruských sankcí, k přímé schůzce s prezidentem obléhané země se však její lídři až do minulého týdne neodhodlali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…