Lež! Naložil Babiš profesoru Flegrovi. A teď přidal docent. I kocouru Micíkovi

03.11.2020 13:47

Virolog Jaroslav Flegr tvrdí, že v Česku existuje varianta testů na covid ze slin, jejichž pomocí by bylo možné testovat lidi rychle a ve velkém. A obvinil předsedu vlády Andreje Babiše a exministra zdravotnictví Romana Prymulu. že se nasazení těchto testů brání. Snad i z ekonomických důvodů. Biochemik Jan Konvalinka však profesora Flegra poněkud zchladil.

Lež! Naložil Babiš profesoru Flegrovi. A teď přidal docent. I kocouru Micíkovi
Foto: archiv J. Flegr
Popisek: prof. Jaroslav Flegr

Biochemik Jan Konvalinka označuje profesora Flegra za odborníka a za svého přítele, ale ve věci testů na koronavirus ze slin s ním prý nemůže souhlasit.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Flegr napsal, že jeho kolega z Přírodovědecké fakulty UK Emanuel Žďárský má k dispozici testy na covid ze slin. Jde prý o testy s rychlými výsledky, které by bylo možné použít plošně a zachránit tak nespočet životů. Ale premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s exministrem zdravotnictví za hnutí ANO Romanem Prymulou tyto testy odmítají použít.

„Už v březnu vyvinul RT PCR test umožňující velkokapacitní testování na Covid ze samoodebraných slin. Do současnosti provedl touto metodou asi 40 tisíc testů, přičemž citlivost testu je 95 %, specifita téměř 100 % a náklady na jeden test mohou být i pod 100 korun. Babišovi, Prymulovi i ministerstvu a dalším orgánům svou metodu nabídl zdarma již 15. 16. a 23. března, s tím, že jeho přístrojové vybavení umožňuje zpracovávat skoro 200 tisíc vzorků denně. Pan Prymula jeho nabídku okamžitě označil za nesmysl a na další urgence v následujících měsících ani on, ani jiní obeznámení už nereagovali,“ napsal Flegr s tím, že ticho je možná proto, že z českého testu nekoukají velké provize pro české kmotry.

Jaroslav Flegr udeřil na Babiše

Babiš se okamžitě ohradil a označil Flegra za šiřitele fake news. Zdůraznil, že všechny relevantní informace, které se k němu dostanou, předává dál na ministerstvo zdravotnictví.

Po sítích se šíří tenhle text profesora Jaroslava Flegra, ve kterém mě a profesora Romana Prymulu obviňuje z toho, že jsme prý nereagovali na metodu testů od Emanuela Žďárského. A dokonce naznačuje, že jsme to snad udělali kvůli nějakým provizím. Nechápu, jak si to může dovolit. Je TO NESMYSL. Klasická fake news,“ vypálil Babiš na sociíůlní síti Facebook.

Biochemik Jan Konvalinka na celou kauzu nabídl svůj vlastní pohled. Zdůraznil, že každý nový nástroj na boj s epidemií koronaviru může být nadějí, ale napřed je třeba ho důkladně prověřit.

„Na četné žádosti se musím vyjádřit k testování ze slin, které se stalo hitem dne. Přátelé, musím upozornit, že různé technologie testování proti COVIDu vyvíjí spousta laboratoří u nás i v cizině. Zrovna na testování ze slin pracuje hned několik českých akademických laboratoří a firem současně, principiálně to není problém, musí se to ale velmi pečlivě ověřit ve srovnání s klasickou metodou (ten nepříjemný stěr z nosohltanu). To dlouho trvá, ale je to velmi důležité. Musíte to srovnat na stovkách lidí, statisticky zpracovat a výsledky sdělit nejen kocourovi mého přítele Flegra, ale Státnímu zdravotnímu ústavu a odborné veřejnosti. Teprve když to uděláte, je o čem se bavit. Lidí, kteří mi píšou, že mají geniální lék na rakovinu, AIDS nebo COVID, ale zlá vláda je nechce použít (určitě vinou farmalobby a Billa Gatese), je do týdne patnáct. Ukažte data, holoubkové!“ zvolal Konvalinka.

Jan Konvalinka o testech na covid ze slin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…