Lež z ČT, kvůli které šel novinář málem sedět. Teď začal mluvit

13.02.2019 16:59

Novinář Marek Přibil se na webu PPmagazín.com rozepsal o důkazu, jak pořad veřejnoprávní České televize Newsroom ČT24 vytvořil poškozující a manipulativní fake news.

Lež z ČT, kvůli které šel novinář málem sedět. Teď začal mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Vzpomíná na to, jak v roce 2016 v deníku MF Dnes publikoval článek pod názvem Chovancův ostrý řez: ministr vyměnil klíčové poradce. Psal o tom, jak na vnitru skončili poradci Turek, Vaigel a Hrdá. Podle jeho slov šlo o hlavní sdělení článku, jež bylo samozřejmě pravdivé. „Součástí článku byla i informace, že paní Marcela Vlasáková (ČSSD) proti jednomu z odcházejících poradců – Romanu Vaigelovi (ČSSD) – iniciovala policejní prověřování, a to konkrétně prostřednictvím dvou trestních oznámení podaných za 1. na OSZ Zlín dne 27. 4. 2015 a za 2. dne 23. 7. 2016 na VSZ Olomouc. Tato dvě oznámení na Vaigela podala Vlasáková kvůli podezření z padělání maturitního vysvědčení,“ dodal dále Přibil.

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí

Následně už se věnoval právě pořadu veřejnoprávní České televize, z něhož se dozvěděl, že je v souvislosti s tímto článkem trestně stíhanou osobou. „Informacemi z trestního řízení vždy disponovali mnohem dříve nežli já právě novináři Newsroomu, docházelo k flagrantnímu porušení novinářské práce – etiky,“ poznamenal Přibil a připojil příklady, kdy jej pořad poškodil, protože on sám v novinovém článku podal zcela jinou informaci, než jak ji divákům podal pořad veřejnoprávní televize.

„ČT mi vložila do úst slova, která jsem nikdy nevyřkl; připsala mi nikoli moji, ale doslovnou citaci paní Vlasákové, což bylo v mé situaci zásadní, jelikož to rozpoutalo mediální smršť. Ta významným způsobem poškodila moji zbývající pověst; šlo o desítky a desítky článků ostatních médií, která převzala bez ověření informace ČT – o desítky a desítky článků o tom, jak jsem dehonestoval pana Vaigela, o tom, jak jsem napsal pomlouvačný článek a jak mi za to hrozí dva roky vězení za pomluvu,“ poznamenal Přibil.

Ve svém textu také upozornil na pravomocné usnesení z listopadu 2018, kdy byl krajským soudem v Brně zproštěn jakéhokoli obvinění z pomluvy. „Trestní stíhání bylo s okamžitou platností zastaveno. Pravomocně,“ podotkl Přibil.

„Zajímavé je, že o skutečnosti, že jsem byl pravomocně očištěn, už ČT zcela pomlčela. Ano, pomlčela, a to na rozdíl od nespočtu předchozích připomenutí ve stylu pamfletu, že jsem zločinec, pomalu gangster, jenž pana Vaigela – Chovancova exporadce – diskreditoval. Raději nedomýšlím, proč o tom pomlčela… A úplně závěrem, nevytvořila náhodou v mém případě veřejnoprávní instituce takřečenou fake news – falešnou a manipulativní zprávu, které všichni uvěřili? Ale ano, vytvořila. A jsem o tom bezvýhradně přesvědčen,“ uzavřel Přibil.

Novinář Marek Přibil byl spojován také s kauzou nahrávek zveřejněných v roce 2017 na twitterovém účtu Šuman. Na jedné z nahrávek Přibil předával šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi dokumenty, které podle něj pocházely z policejního vyšetřování.

Co skutečně Marek Přibil napsal do MF Dnes (zdroj ppmagazin.com): 

Na místě Chovancova právního poradce skončil i vlivný zlínský sociální demokrat Roman Vaigel, jenž byl jmenován též do dozorčí rady státního podniku ČEPRO. Na Vaigela podala loni zlínská sociální demokratka Marcela Vlasáková trestní oznámení. „Roman Vaigel si koupil padělané maturitní vysvědčení ze zrušené střední školy v Brně. Přitom na této škole nikdy nestudoval,“ tvrdí Vlasáková. „Trestní oznámení bylo odloženo jako zcela nedůvodné,“ říká Vaigel, zatímco Vlasáková prohlašuje, že to „bude řešit dál a nepoleví“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…