Libanon bez prezidenta hledá vůdce. Může se jím stát tento muž, jeho spojitost s Asadem ale vyvolává obavy

01.12.2015 18:30

Agentura Reuters informovala o politické situaci v Libanonu, kde může nastat důležitý zvrat. Země, která je již osmnáct měsíců bez prezidenta, kde nefunguje svoz odpadu a armáda nedostává zaplaceno, zřejmě dospěla k přijatelnému rozhodnutí. V rámci záchrany republiky se na post prezidenta možná dostane přítel syrského prezidenta Bašára Asada.

Libanon bez prezidenta hledá vůdce. Může se jím stát tento muž, jeho spojitost s Asadem ale vyvolává obavy
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Suleiman Franjieh (psáno též Frangieh) je dávným přítelem rodiny syrského prezidenta Bašára Asada a v současnosti nastala možnost, že by se stal prezidentem Libanonu. Zajímavé je, že tento návrh vzešel od sunnitského politika Saada al-Haririho, jenž je jedním z představitelů protiasadovské opozice. Ten by se v rámci dohody, která by měla ustanovit Franijeha prezidentem, stal předsedou vlády.

Nastalá situace je však komplikovanější, a to z důvodu regionálních zájmů sousedních mocností, tedy Saúdské Arábie a Íránu, zemí, které v syrském konfliktu stále stojí na opačných stranách a mají velkou rozhodovací moc v záležitostech samotného Libanonu.

Libanon však dává jasně najevo, že země potřebuje dosáhnout alespoň minimální rovnováhy. I přesto, že je vystaven náporu milionu uprchlíků, útokům ozbrojenců a obecně nefunkční politické situaci, nedochází v Libanonu k původně očekávaným občanským nepokojům. Haririho návrh je za poslední dobu tím nejserióznějším pokusem o řešení tamní krize.

Prosadit Franjieha na post prezidenta však nebude jen tak, oponují mu mnozí politici, kteří byli proti libanonskému angažmá v Sýrii, a stále zde existují maronité, libanonští křesťané, kteří mají názorové zastoupení na obou stranách syrského konfliktu.

Pokud by však Haririho návrh neuspěl, Libanon by tak možná přišel o poslední možnost, jak dosáhnout obnovení paralyzovaného státu, kde se na ulicích měst hromadí odpadky a jehož armáda nedostává výplatu.

Tyto plány ale zatím nebyly oznámeny oficiálně, pouze je potvrdily různé zdroje ze současné libanonské vlády. Franjieh potvrdil, že nebyly podnikuty žádné oficiální kroky, vyjádřil se však, že kandidaturu bere zcela vážně.

Suleiman Franjieh se znal s rodinou Bašára Asada již od útlého dětství, z dob, kdy ho jeho děd, někdejší prezident Libanonu, taktéž Suleiman Franjieh, bral do Damašku za svým přítelem, někdejším syrským prezidentem Háfizem Asadem. Franjieh mladší udržoval velmi dobré vztahy se starším bratrem syrského prezidenta, který však v roce 1994 zemřel při autonehodě.

Saad al-Hariri je nejvýznačnějším libanonským sunnitským politikem, který se dostal k moci po smrti svého otce. Podle vyjádření některých libanonských politiků se mu nyní podařilo celý Libanon „převrátit naruby“ tím, že vyjádřil svou podporu kandidatuře Suleimana Franjieha. Mezi politiky však panují obavy, zda by byl Franjieh prezidentem celého Libanonu, či jen přítelem Bašára Asada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…