Lidé jsou s politikou nejspokojenější za posledních osm let

13.05.2014 12:47

Spokojenost občanů se současnou politickou situací je u nás nejvyšší za posledních osm let. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM, který proběhl na reprezentativním vzorku 1098 obyvatel ČR starších 18 let ve dnech 14. - 21. dubna.

Lidé jsou s politikou nejspokojenější za posledních osm let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka přijímá gratulace po vyjádření důvěry své vládě

„Podíl lidí, kteří jsou spokojeni se současnou politickou situací, je aktuálně 36 %. To je nejvíce za posledních osm let, podobné hodnoty jsme naměřili v předvolebních měsících v roce 2006,“ uvádějí autoři průzkumu. Podle nich se spokojenost občanů s politickou situací obvykle výrazněji zvyšuje v období po volbách do sněmovny, zpravidla v době po jmenování nové vlády.

Názory lidí na to, zda se česká společnost vyvíjí správným směrem, sleduje STEM již dvacátým rokem. Těch, kteří si to myslí, je nyní 40 %, což je podobné jako po volbách do sněmovny v roce 2010.

Celý průzkum ZDE.

Přes tyto pozitivní momenty v naší společnosti stále převažuje podíl nespokojených obyvatel, kterých je 55 %. Tito lidé nejsou spokojeni s naší současnou politickou situací a zároveň zastávají názor, že se naše společnost nevyvíjí správným směrem. Naproti tomu těch, kteří jsou plně spokojeni se současnou politickou situací a zároveň si myslí, že se naše společnost vyvíjí správným směrem, je 30 %.

Největší procento spokojených s politickou situací i se směrem vývoje společnosti je mezi voliči ANO a ČSSD. Jejich podíl dokonce převažuje nad nespokojenými. Naopak nejvíce nespokojených je mezi nerozhodnými voliči, případně mezi stoupenci KSČM, Úsvitu nebo TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…