Lidé kašlou na politiku a nechtějí vstupovat do stran. Co s tím?

29.07.2014 7:22

Ani vnitrostranické referendum podle politologa Davida Dohnala příliš nepomůže nalákat nové voliče a nové členy strany. Odklon od politických stran je podle něj vidět i v jiných zemích a důvodem je prý obecné znechucení politikou. Řekl to v rozhovoru pro MF Dnes.

Lidé kašlou na politiku a nechtějí vstupovat do stran. Co s tím?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a členové politického grémia sociální demokracie zahájili vnitrostranické referendum podáním 22557 doporučených dopisů svým členům

ČSSD i ODS čelí poklesu voličské přízně. Hledají proto způsoby, jak veřejnost opět zaujmout a jak oživit samotný stranický život a udělat jej atraktivnější pro voliče. Politolog David Dohnal MF Dnes řekl, že odklon od politických stran je částečně vidět i v zahraničí.

„Je to obecný fenomén ze znechucení z politiky. U nás se k tomu přidává vnímání korupce a neschopnost ČSSD i ODS pohnout se a jít vstříc voličům,“ říká s tím, že kdekoliv jinde je prý poměrný počet straníků daleko vyšší. V Česku je prakticky mizivý, jsou to desetiny procent voličů.

Jde o to zbavit své členy pocitu, že je strana ignoruje

Sociální demokracie se rozhodla pro vnitrostranické referendum, což jí přináší pozornost médií. Politolog Dohnal říká, že se zaváděním prvků přímé demokracie se můžeme setkat i v zahraničí. „Tyto příklady známe třeba z Velké Británie nebo z Německa. Jde o to, získat mediální pozornost a pak také zbavit své členy pocitu, že je strana ignoruje. Děje se to zpravidla v době, kdy se strana dostane do vládních pozic a nemá čas na stranickou práci dovnitř. Je to nebezpečné z jednoho důvodu: Do stranických referend se většinou zapojí ty nejaktivističtější skupiny - a výsledkem může být dosti extrémní názor,“ upozorňuje politolog v MF Dnes.

ODS se rovněž snaží získat zpět příznivce a především voliče. Na obrodu strany jde ale jinak než ČSSD. Chce totiž posílit pravomoci předsedy. „Je to častější u strany, která je v opozici, její vedení má tudíž čas pracovat dovnitř strany. V západoevropských stranách - ať už jde o britské konzervativce, nebo CDU a CSU v Německu - jsou to jakési vlny. Chvíli se zkouší to, chvíli ono.  Ale i když tam k posílení pravomocí předsedy dojde, není to nijak radikální,“ vysvětlil Dohnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…