Lidé kritizují dluhy, ale běžně si půjčují

15.03.2012 21:55

Začarovaný kruh. Lidé považují zadlužení obyvatel za alarmující, ale půjčování je pro ně součástí běžného života. Půjčky si bere 79 procent respondentů, vyplývá z průzkumu CVVM. Přesto si 88 procent lidí uvědomuje jejich riziko.

Lidé kritizují dluhy, ale běžně si půjčují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Podle 26 procent respondentů se dnes vyplatí žít na dluh, naopak 64 procent to nedoporučuje. Třetina lidí považuje půjčky za ostudu.

Názor se lišil především podle věku dotázaných. „S rostoucím věkem roste i kritický postoj k zadlužování domácností a jednotlivců. Tři čtvrtiny lidí starších  šedesáti let si myslí, že mít dluhy je nesprávné, mezi mladšími (15-29 let) je to jen necelá polovina. Obdobně hovoří i o tom, zda by se měli lidé za dluhy stydět,“ uvedlo CVVM.

Odpovědi nebyli příliš rozdílné od průzkumu, který proběhl před dvěma lety. „K posunu došlo
v názoru, že půjčovat si peníze na dluh je nesprávné. S tímto výrokem v únorovém šetření z tohoto roku souhlasilo 56 % dotázaných, v roce 2010 to bylo 49 %,“ dodal CVVM.

Na bydlení je to v pohodě, na rozdíl od dovolené

Nejvíce občané využívají půjčky na bydlení, 91 procent obyvatel je považuje za přijatelné. Pozitivně hodnotí lidé i půjčky na podnikání i studium, s nimi souhlasí dvě třetiny lidí. Půjčky na spotřební zboří a auto rozdělily názorově veřejnost na dvě poloviny. Nejvíce (86%) občané kritizují půjčku na dovolenou.

Nejlepší variantou je půjčkám předcházet a vytvářet si rezervy na nečekané výdaje. Na tom se shodne 95 procent obyvatel, především ti s dobrou životní úrovní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…