Lidé, kteří odmítli veřejnou službu, se vracejí na úřady práce

15.03.2013 14:26

Na úřady práce by se mohli vrátit lidé, kteří odmítli vykonat veřejnou službu a byli kvůli tomu vyřazeni z evidence. Server Novinky.cz uvedl, že Ministerstvo práce a sociálních věcí takto vyhovělo už pěti lidem.

Lidé, kteří odmítli veřejnou službu, se vracejí na úřady práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Ústavní soud zrušil minulý rok na podzim institut veřejné služby. Úřady práce na ni posílaly některé lidi, kteří byli nejméně dva měsíce bez práce. Pokud odmítli, přišli o podporu, o dávky a museli si platit zdravotní pojištění. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského tento institut připomínal nucené práce.

Pět lidí se už vrátilo do evidence

Ombudsman Pavel Varvařovský před pár týdny poradil lidem, aby na ministerstvo podali podnět k přezkumnému řízení.

Několik lidí to už udělalo, což potvrdilo i samotné ministerstvo. „V kontextu s přezkumným řízením se na MPSV obrátilo pět lidí. Byli vzati zpět do evidence uchazečů o zaměstnání,“ řekla serveru Novinky.cz mluvčí Štěpánka Filipová.

Stát musí lidem doplatit pojistné i zdravotní pojištění

Pokud se člověk tímto způsobem vrátí do evidence uchazečů o práci, tak by se na něj mělo pohlížet, jak by nikdy nebyl vyřazen. „Tudíž i pojistné na zdravotní pojištění, které v důsledku vyřazení musel či měl hradit sám, za něj musí doplatit stát,“ vysvětlil ombudsman Varvařovský.

Veřejná služba nezaměstnaných se má zachovat. Ministerstvo ale musí změnit její podmínky tak, aby to vyhovělo výtkám Ústavního soudu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…