Lidé nakupují i dva roky prošlý čaj. Stačí, že je se slevou

08.03.2012 12:32

Rok prošlé sušenky, čaj, u něhož doba trvanlivosti byla už o dva roky překročena. Takové výrobky se prodávají ve speciálních obchodech s prošlým jídlem. A lidé v nich často nakupují, už jen proto, že se snaží za každou cenu ušetřit.

Lidé nakupují i dva roky prošlý čaj. Stačí, že je se slevou
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Výrazné slevy a nízké ceny. To jsou většinou věci, po kterých lidé v obchodech jdou. Kvůli zlevněnému zboží jsou však ochotní si koupit i prošlé výrobky. "Kromě uzenin a mléčných výrobků je tu velký zájem i o spotřební zboží. Například o šampony," uvedla pro iDnes.cz prodavačka v olomouckém Maxi marketu Hana Andlová.

Její slova potvrzuje i kolegyně z Euro potravin. "Lidi hodně berou hlavně zboží, které je prošlé jen těsně. Největší zájem je o uzeniny a sýry. Zrovna ty ale smíme prodávat jen předtím, než projdou. Jsou určeny pro rychlou spotřebu a zákazníci na ně chodí opravdu dost," vysvětlila.

Je totiž rozdíl mezi datem použitelnosti a datem minimální trvanlivosti. To první začíná „Spotřebujte do…“ a platí u rychle kazících se výrobků. Pokud je datum překročeno, obchod již nesmí výrobek prodávat, neboť je považovaný za zdravotně závadný. „Minimální trvanlivost do…“ se používá u výrobků, které se rychle nekazí a prodejce je může mít dál v regálech, pokud jsou označeny.

"Nakupuji tady jogurty, které rychle sníme, občas paštiku. A pak sušenky nebo třeba zavařenou či mraženou zeleninu. Třeba tahle je výborná a myslím, že pokud není víckrát rozmrazovaná, nemělo by se jí nic stát," pochvalovala si svůj nákup jedna ze zákaznic.

"Některé zboží se tak může prodávat až dva roky," dodala prodavačka z Olomouce. V regálech tak je například čaj Saga s minimální trvanlivostí do roku 2010 nebo rok prošlé sušenky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…