Lidé od Paroubka: To, co provedl Sobotka, by se dalo spíš čekat od pravicové vlády

02.05.2014 13:48

Obavy z toho, že i v naší zemi dochází k provázanosti politiky a veřejné správy s finanční oligarchií, vyjádřili na webu Jiřího Paroubka VašeVěc.cz dva členové strany LEV 21 Bohdan Babinec a Jiří Pondělíček. Ilustrovali to zejména na osudu bývalých bytů OKD, které nyní patří firmě RPG.

Lidé od Paroubka: To, co provedl Sobotka, by se dalo spíš čekat od pravicové vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

Podle obou politiků by se dalo očekávat, že odkoupení bytů bude umožněno především jejich tehdejším uživatelům. A ne za zvýhodněnou cenu novému majiteli RPG. „Vždyť za dobu vlastnictví bytů získal nový vlastník významnou peněžní částku, kterou téměř vůbec nereinvestoval do bytů, ale použil ji na zcela jiné a netransparentní účely,“ uvádějí autoři článku.

Diví se, jak je možné, že v rozporu s privatizační smlouvou vůbec mohly být tyto byty přenechány RPG. „Tento postup vyvolává naléhavé otázky, zda se v tomto případě nejedná o korupci, když stát nejednal a neuplatňoval nároky z uzavřených smluv,“ upozorňují s tím, že to vede k otázce, proč tehdejší a všichni následující ministři financí nezabránili těmto smlouvě odporujícím postupům.

Dochází k ožebračování občanů o stovky tisíc korun

Anketa

Uvažujete o tom, že byste do Evropského parlamentu zvolili Jiřího Paroubka (NS-LEV21) ?

24%
76%
hlasovalo: 5326 lidí

Podle obou politiků LEV 21 je zcela zřejmé, že nájemník, který platil nájemné více než dvacet let, znásobil příjmy snadno zpochybnitelných nových majitelů. Navíc nyní dochází k tomu, že byty chce současný majitel prodat za cenu, která nad únosnou míru převýší celkovou cenu OKD, za kterou získal nejen doly, ale i byty. „Dochází tak k ožebračování občanů o stovky tisíc korun i k výsměchu všem daňovým poplatníkům, z jejichž daní bude sanován útlumový program těžby na Dole Paskov,“ argumentují politici.

Podle nich je zarážející, že ministrem financí byl tehdy Bohuslav Sobotka. „Takový krok by se dal očekávat spíše od pravicové vlády,“ podotýkají s tím, že prodej bytů OKD je jen jedním z mnoha podobných případů.

Poukazují na to, že se často mluví o provázanosti politiky a veřejné správy se světem financí a podnikání vybraných osob, stručně řečeno s finanční oligarchií, ve východoevropských zemích. „Nejsme ale svědky podobných tendencí i u nás? A to už velmi dlouho? Nemůžeme se zbavit pocitu, že tomu tak je,“ dodávají závěrem oba politici LEV 21.

Celý článek najdete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…