Lidé přijdou o polovinu úspor? Známý muž šokoval. Přijdou temné časy

30.03.2022 17:36 | Ze sítí

Ekonomický novinář Miroslav Motejlek upozorňuje, že z extrémně vysoké inflace, která se bude za březen pohybovat kolem čtrnácti procent, jsou jen dvě cesty a obě velmi bolestné. Buď může Česká národní banka nadále zvyšovat úrokové sazby, což povede k nebývalé ekonomické recesi, nebo „to nechá plavat“ a lidé budou masivně přicházet o své úspory.

Lidé přijdou o polovinu úspor? Známý muž šokoval. Přijdou temné časy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České národní banky

„Ještě k inflaci, zjednodušeně. Ať se dobře počítá, za březen bude 14 %. Je to, jako kdyby DPH nebyla 21 %, ale 35 %. Akorát že z toho stát nic nemá,“ uvedl Motejlek na Twitteru, jaká bude očekávaná inflace za březen.

„Jak z toho ven?“ ptá se Motejlek s tím, že se nabízejí jen dvě řešení situace, která budou obě velmi bolestná. Nabízí se boj s inflací, kdy Česká národní banka opět zvýší úrokové sazby. „Brutální růst úrokových sazeb rovná se patrně největší recese za posledních třicet let,“ varuje ale Motejlek.

Druhou možností je podle něj „nechat to plavat,“ což ale bude znamenat, že lidé přijdou o úspory. „Za druhé nechat to plavat = občanstvo odepíše řekněme 50 % úspor,“ dodal Motejlek, že nás nečekají světlé zítřky.

 

 

Podle ekonomů se naplní první varianta a již ve čtvrtek se očekává navýšení základní úrokové sazby o 0,5 procentního bodu na pět procent. Takhle vysoko přitom byla základní úroková sazba naposledy v roce 2001. Analytici přitom nevylučují ani zvýšení základní sazby dokonce o 0,75 procentního bodu.

Za posledních několik měsíců ČNB zvyšovala úrokovou míru vlivem inflace a růstu spotřebitelských cen pravidelně o více než 0,25 procentních bodů. „Nejpravděpodobnější variantou je zvýšení sazeb o 0,5 procentního bodu, ale nelze vyloučit ani výraznější zvýšení o 0,75 procentního bodu. Někteří centrální bankéři navíc avizují, že pět procent není za současné situace strop,“ uvedl pro server iDNES.cz analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…