Lidé stále hodně věří obecním i krajským úřadům, ukazuje průzkum

04.10.2012 14:35

Průzkum agentury STEM ukázal, že svým obecním úřadům věří až 70 procent občanů, v případě krajů je to pak 60 procent. Obě instituce si vysokou důvěru občanů drží již léta. Důvěru v krajské úřady neoslabila ani výměna krajských politických reprezentací z pravicových na levicové v roce 2008.

Lidé stále hodně věří obecním i krajským úřadům, ukazuje průzkum
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Vyšší důvěru v obecní úřady vyjadřují lidé žijící v menších městech do dvaceti tisíc obyvatel. Stojí za pozornost, že důvěra v kraje se mezi jednotlivými regiony nijak výrazně neliší. V případě důvěry v krajské úřady nebyl osloven příliš velký počet respondentů, takže jakékoli porovnání krajů by podle agentury nebylo zcela vypovídající. Dá se snad jen říci, že oproti jiným regionům se těší menší důvěře kraj Středočeský, Ústecký, Liberecký a Praha.

Voliči pravice věří úřadům více

"Důvěra v obecní a městské úřady se od poloviny devadesátých let postupně zvyšovala až do začátku tohoto století. Od roku 2002 se udržuje na stabilně vysoké úrovni kolem 70 %. Za poslední rok v této otázce nedošlo k žádné změně. Krajským úřadům lidé věří méně, ale přibližně 60procentní důvěra je rovněž poměrně stabilně vysoká a nezměnila se ani po zásadní změně ve vedení krajů v roce 2008. Ani s blížícími se volbami do krajských zastupitelstev se důvěra v krajské úřady nemění," informuje agentura.

Není bez zajímavosti, že jisté rozdíly v důvěře v obecní a krajské úřady vyplavou na povrch při aplikaci stranického klíče. Zjednodušeně řečeno platí, že vysokou důvěru v úřady vyjadřují voliči TOP 09, následují voliči ODS. Vlažnou důvěru až nedůvěru pak vyjadřují voliči ČSSD a vůbec nejskeptičtější jsou voliči KSČM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…