Lidé v Brně uctili pochodem zavražděného novináře a přítelkyni

02.03.2018 17:59

Až tisícovka Brňanů se dnes vpodvečer sešla na brněnském náměstí Svobody na shromáždění k památce zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Dorazili i někteří místní politici. Pochod začal na Malinovského náměstí, kam dorazilo asi 500 lidí. Pietní pochody ve jménu obou zavražděných se dnes konají také v Praze a v desítkách slovenských měst. Akce nese název „Nechceme zpět 90. léta! Pochod za Jána a Martinu“.

Lidé v Brně uctili pochodem zavražděného novináře a přítelkyni
Foto: Facebook
Popisek: Zavražděný novinář Ján Kuciak

Název má podle pořadatelů odkazovat na 90. léta na Slovensku spojená s vládou kontroverzního premiéra Vladimíra Mečiara (HZDS) a na skandály jeho vlád. Nedávná dvojnásobná vražda otřásla nejen Slovenskem, ale i Českou republikou, odsoudili ji čelní čeští i slovenští politici.

Sedmadvacetiletého novináře, pracujícího pro portál Aktuality.sk, zavraždil i s jeho stejně starou přítelkyní neznámý pachatel na konci února v jejich domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Podle policejního prezidenta Tibora Gašpara je nejpravděpodobnějším motivem Kuciakova investigativní práce. Vyšetřovatelé zatím vycházejí hlavně z toho, že důvodem mohla být novinářova snaha odhalovat organizovaný zločin.

Kuciak psal dříve o slovenských podnikatelích, chystal se vydat materiál o italském podnikateli Antonio Vadalovi a jeho napojeních na nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.

Ve svém posledním nedokončeném materiálu novinář napsal, že na východě Slovenska fungují ve vzájemné koordinaci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, kde působí obávaná mafie 'Ndrangheta. Mezi nimi je i Vadalova rodina. Jejich hlavní podnikatelskou činností na Slovensku je podle novináře zemědělství.

Po vraždě rezignoval dlouholetý slovenský ministr kultury Marek Maďarič. Do vyšetření případu opustili svá místa tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a premiérova asistentka Mária Trošková. Na údajné vazby Jasaně a Troškové na Vadalu poukázal Kuciak ve svém posledním nedokončeném článku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…