Lidem na Krymu během silvestrovské noci vyzváněly telefony. Volalo jim Rusko, protože...

02.01.2016 12:40

Rusko na Krymu uspořádalo bleskový průzkum veřejného mínění ohledně nové smlouvy na dodávku energií z Ukrajiny. Ta je totiž napsaná způsobem, který naznačuje, že Krym je stále součástí země a nikoliv součástí Ruska. Výsledek je velmi překvapivý. Drtivá většina obyvatel Krymu radši vydrží několikaměsíční výpadky, než aby uznali, že patří stále na Ukrajinu. Informuje The Telegraph.

Lidem na Krymu během silvestrovské noci vyzváněly telefony. Volalo jim Rusko, protože...
Foto: Foto Alexandr Gegalčij
Popisek: Vladimir Putin na Krymu

Obyvatele Krymu v současnosti čeká několik měsíců výpadků elektřiny, neboť jim skončila dosavadní smlouva na její dodávky. Novou však podepsat nechtějí, jelikož Ukrajina ji podala tak, že je Krym stále její součástí.

Krymský poloostrov je ve stavu nouze od „energetické blokády“, kterou mají na svědomí ukrajinští a krymskotatarští aktivisté, kteří doslova přesekali dráty vedoucí na Krym elektřinu.

Nyní se Kreml rozhodl na základě bleskového průzkumu veřejného mínění odmítnout novou smlouvu na dodávky elektřiny z Ukrajiny, která naznačuje, že Sevastopol a Krym jsou stále její součástí.

„Je celkem jasné, že se prezident rozhodne smlouvu za těchto podmínek nepodepsat,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov poté, co byly zveřejněny výsledky bleskového telefonického průzkumu veřejného mínění obyvatel Krymu.

Putin došel ke svému rozhodnutí na základě bleskového průzkumu veřejného mínění, který na Krymu provedla ruská agentura VtsIOM. Telefonický průzkum se odehrál v podvečer 31. prosince a 1. ledna dopoledne a zúčastnilo se jej 1000 respondentů.

Průzkum obsahoval pouze dvě otázky. „Podporujete či nepodporujete sepsání obchodní smlouvy s Ukrajinou ohledně dodávky elektřiny na Krym a Sevastopol, pokud smlouva tvrdí, že Krym a Sevastopol jsou součástí Ukrajiny?“ A druhá zněla „Jste připraven snést dočasné potíže spojené s nepatrnými přerušeními v dodávkách energií po dobu následujících tří až čtyř měsíců?“

Výsledkem údajně bylo, že dohodu nechce podepsat 94 % všech dotázaných.

Předchozí dohoda totiž skončila 1. ledna a v noci ze čtvrtka na pátek tak byly na Krym přerušeny dodávky elektřiny z Ukrajiny.

Ty však byly přerušeny již dříve v listopadu, kdy bylo sabotováno elektrické vedení. Za touto akcí údajně stojí krymskotatarští a ukrajinští nacionalističtí aktivisté, kteří následně zavedli energetickou a zásobovací blokádu Krymu.

Přerušení dodávek tak nechalo téměř dva miliony lidí bez elektřiny a donutilo ruské úřady k vyhlášení stavu nouze. V současnosti Rusko, které zavedlo zákaz dovozu ukrajinských potravin jako reakci na asociační dohodu Ukrajiny s Evropskou unií, pokládá podmořské elektrické vedení pro zásobování Krymu přímo z Ruska.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…