Lidi nezajímají tyhle dokumenty, odpálkoval zkoušejícího Moravce lídr proti euru

30.04.2014 22:15

Volby do Evropského parlamentu se již blíží a Česká televize připravila sérii diskusních pořadů s některými volebními lídry. První pořad se týkal například nezaměstnanosti, u níž se čtyři vybraní lídři shodli, že je jedním z nejpalčivějších problémů Unie.

Lidi nezajímají tyhle dokumenty, odpálkoval zkoušejícího Moravce lídr proti euru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Já myslím, že nezaměstnanost je největším problémem České republiky a voliči by nám neodpustili, kdybychom nechali tento problém jen na papíře,“ řekl v pořadu Pavel Svoboda, lídr kandidátky KDU-ČSL. Lidovci byli jedinou stranou, která v diskuzi zastupovala současnou vládu, a tak se moderátor Václav Moravec ptal, jak kabinet skloubí svůj vlastní program s požadavky Evropské unie.

„Jsme na začátku vládnutí a věřím, že vláda se k tomu postaví čelem,“ ujišťoval Svoboda s tím, že voliči musí mít na paměti, až budou přemýšlet nad vlastní účastí ve volbách, že vyhlášky či směrnice z Bruselu výrazně ovlivňují českou legislativu.

Co se týče zmíněného boje s nezaměstnaností, podle lídra TOP 09 Luďka Niedermayera změny ze strany Unie nejsou to stěžejní, naopak jsou prý až třetí v řadě z kroků, které mohou pomoci.

„První je stabilní ekonomika. Tu práci lidem nevytváří stát a úředníci, ale firmy,“ vysvětloval Niedermayer. „Druhý je dobře fungující sociální systém,“ dodal s tím, že musí pomáhat těm nezaměstnaným, kteří se nešťastně dostali do situace bez práce, ale nesmí na druhou stranu odvádět motivaci pracovat. Až na třetí „příčce“ by lídr TOP 09 viděl jakési selektivní kroky, například podporu zaměstnanosti mladých.

Zde se ozval i lídr kandidátky Strany zdravého rozumu (SZR) Petr Hannig, který podle svých slov s Niedermayerem v této otázce stoprocentně souhlasí, „Jakákoliv regulace nakonec všechno zhoršuje,“ řekl. Jeho strana v pozici vůči EU výrazně odmítá euro, má to i ve svém delším názvu. „My máme v názvu euro, protože euro všechno zdraží, ale mzdy a důchody zůstanou na stejné výši,“ vysvětloval.

Větší zásahy z Bruselu odmítla i Kateřina Konečná, která je v čele kandidátky KSČM. „Zrovna příklad Řecka nám ukazuje, že Evropa častuje státy něčím, co může státy vést ke krachu,“ míní. V Řecku to bylo podle jejích slov tak, že země musela po nařízení EU začít dávat více peněz na zbrojení. Kvůli tomu si pak musela půjčovat, neboť na dražší obranu neměla finance, a to mimo jiné vedlo k řecké krizi.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Moderátor Moravec během pořadu také své hosty „zkoušel“. Například Hanniga ze SZR se ptal na rozdělení tří pravomocí mezi členskými státy. „My jsme byli proti Lisabonské smlouvě,“ odvětil mu lídr pouze s tím, že smlouvu nečetl, a tak neví tři druhy pravomocí. Doplnil ho pak zástupce lidovců Svoboda, že jde o druhy výlučné, sdílené a podpůrné neboli koordinační. Za to si od moderátora vysloužil pochvalu.

Podruhé se pak Moravec Hanniga ptal na strategii Evropa 2020. Lídr zde však popsal něco zcela jiného. „Tak to opravdu není,“ odsekl mu moderátor. Politik pak celý dokument a otázky k němu odmítl. „To je sice hezké, ale Evropa nebude nikdy konkurenceschopná, když bude jednat takovým způsobem,“ vysvětloval Hannig. „Vždyť je to jedno, lidi zajímá něco jiného než tyhle dokumenty,“ dodal.

Moravec mu na to ale začal vyčítat, že dokument nečetl, a tak nemůže vědět, co je špatně. „Proč bych to dělal? To dělali byrokrati, kteří vůbec nerozumí sociálnímu systému,“ odpověděl mu Hannig. „Proč bych se to měl učit nazpaměť? Já mám životní zkušenost.“

Nebyl však jediný, koho moderátor „zkoušel“. Nachytal i zástupkyni KSČM Konečnou, když se jí ptal, ze kterých konkrétních fondů by vzala peníze na své cíle. Nedokázala však odpovědět.

Lidovec Svoboda pak odvětil, že podle něj právě na takové financování už není moc kde brát. „Vzhledem k těm výzvám, které jsou zde v oblasti bezpečnostní,“ ukázal na současnou situaci na Východě.

Podle Niedermayera za TOP 09 by se Evropská unie měla nyní celkově zaměřit na základní problémy. „My jsme začali s něčím, co bylo opravdu zbytečně ambiciózní,“ míní. Místo toho by se prý teď měla zaměřit právě na posilu zaměstnanosti, ne na jednotlivé podružné problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…