Lidl a mouka za 12,90 Kč ničí ministra. Jde i o jeho minulost

10.05.2023 8:30

Český internet je ohromen příspěvkem ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, ve kterém všechny láká na nákup zlevněné mouky do řetězce Lidl. Člen vlády v roli dealera jednoho zahraničního supermarketového řetězce je podle mnohých novým dnem Fialova kabinetu a děkuje mu, že mouka v akci bude za 12,90 Kč. Ministra teď ničí výsměšné reakce i upozornění na jeho minulost a pracovní kariéru.

Lidl a mouka za 12,90 Kč ničí ministra. Jde i o jeho minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula je v posledních dnech slavný svým angažmá ve věci cen potravin. O víkendu kolovaly internetem jeho rady, jak mají lidé sledovat letáky a šetřit nakupováním v akcích.

„Normální ceny jsou to, co zákazníci vidí nebo nakupují v takzvaných slevách. To, co se tváří jako slevová akce, tak je normální cena. Proto vyzývám zákazníky, nekupujte mimo slevové akce,“ obrátil se přímo do kamery v pořadu Spotlight.

Lehce ohromená moderátorka Světlana Witowská se zajímala, co mají lidé dělat, když potřebují něco, na co zrovna akce není. „Ne, i ty základní potraviny jsou ve slevových akcích. Ale proč bych měl kupovat mléko za nějakých 25 korun nebo až 30. Počkám si pár dní, týden a nakoupím si celý karton mléka za nějakých 16–17 Kč,“ poradil. Lidé mají sledovat letáky, což podle něj už stejně většina dělá.

„Chodíte vy vůbec nakupovat?“ vypadlo ze zjevně překvapené moderátorky.

Nyní ale výzvy ministra Nekuly k nákupu v akcích pokročily ke konkrétním tipům. Po jednání s managementem řetězce Lidl odběratelům svých sociálních sítí nadšeně referoval, že si tam ve středu mohou nakoupit ve slevě českou a slovenskou mouku. Mouká má být za 12,90 Kč. A dokonce za to řediteli Miszczyszynovi poděkoval jako za „pěkný dárek k jednání“.

„Když se chce, tak to jde. Děkuju Lidlu, že pochopil, o co mi celou dobu jde,“ dodal.

 

 

České sociální sítě byly z jeho slov nějakou chvíli v podobném šoku, jako Světlana Witowská. Pak ale následoval výbuch smíchu i zděšení. Podle mnohých ministr Nekula v roli dealera lidlovské mouky překonal vše, co kdy česká vláda občanům předvedla.

„Je skvělý, když českej ministr dělá chodící billboard na slevy v německým řetězci potravin,“ smáli se někteří, že se Zdeněk Nekula stává jejich oblíbeným ministrem.

Jiní spojovali Nekulovu vášeň pro letáky a slevové akce s jeho dlouholetou profesí marketingového pracovníka v lokální pobočce České spořitelny, pro něhož jsou letáky alfou a omegou jeho pracovní činnosti. Nekula působil v České spořitelně v letech 1992–2015, poté jako jihomoravský krajský zastupitel získal funkci ve vedení instituce zvané Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, která rozděluje dotace do zemědělství. Duší však podle internetových recesistů stále zůstal markéťákem ze spořitelny.

„Ministr zemědělství jako stínový markeťák z Lidlu. Prosím, pískejte konec,“ psali další.

Horší náladu měli ti, kteří ministrův reklamní příspěvek četli vážně. „Pan ministr nám v Lidlu vyjednal slevu na mouku dvounulku. Můžeme si upéct chleba. Laskavost vlády nezná hranic,“ kroutili hlavou.

„Já pamatuju hodně blbců, Kapek, Fojtík, experti si vzpomenou na Mamulu, krejčí Bilak s poznámkou ‚nepouštět na saka‘ ve výučním listě, ale tohle... Tohle jsem ještě neviděl,“ zalovil právník Tomáš Tyl při hledání Nekulova ekvivalentu hodně hluboko v historii.

Na twitteru padaly poznámky, že od čtvrtka je v Lidlu ve slevě také šunka, tak by pan ministr mohl na facebook hodit rovnou sledový QR kód.

Jiní radili, že by se tradiční čtvrteční akce v Lidlu tentokrát mohla jmenovat „Nekulovy slevíci“.

 

 

Nekulovi už se smějí i bývalí politici, kteří mají hrubou představu, jak má komunikace s veřejností probíhat. „To je výzva! Tak honem všichni krabice a každý aspoň 10 kilo,“ smála se Kateřina Dostálová, někdejší poslankyně ODS.

Václav Votava, kdysi vlivný poslanec ČSSD, Zdeňku Nekulovi natvrdo napsal, že nepochopil, co je rolí ministra. „Omlouvám se, ale takovou kašpařinou, jako vyjednávat cenu mouky u jednoho obchodního řetězce a sdělovat to takto národu, není hodno ministra vlády ČR a jen se tím zesměšňujete,“ vzkázal bývalý předseda rozpočtového výboru Sněmovny.

Žerty si z ministra tropí už i časopis Reflex, který jinak v poslední době Fialovu vládu jednoznačně podporuje.

Zdeněk Nekula se stal v roce 2021 ministrem zemědělství z funkce starosty obce Těšetice. U lidovců nebyl na jejich tradiční post ministra zemědělství první volbou a ve funkci od počátku vzbuzoval rozporuplné reakce. Ať svou komunikací v anglickém jazyce, nebo pozdějšími pokusy vypátrat zdroj zdražování potravin, ze kterého se navzájem obviňovali výrobci a supermarkety.

Ve vládě ale není jediným, koho proslavily rady, aby lidé drahotu řešili kreativně. Ekonomický poradce premiéra Fialy Štěpán Křeček zase doporučoval, aby si lidé jezdili nakoupit do Polska, kde je stále výrazně levněji.

Ceny potravin by i mimo slevové akce mohla snížit nová úprava DPH, o které uvažuje vláda. Reforma daně z přidané hodnoty by měla zachovat pouze dvě sazby, přičemž potraviny by podle Seznam Zpráv byly v té nižší, která by měla mít 12 procent. Na rozdíl od vodného a stočného, které má naopak být v sazbě vyšší.

„Pokles DPH bude vidět i na cenovkách,“ slibuje Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Ekonomové však varují, že změny DPH ve výši jednotek procent se na pultech většinou příliš neprojeví, spíše se rozpustí v maržích supermarketů.

Nyní by případné snížení bylo o tři procenta. „U potravin to poznat bude. U těch základních si všichni budou hlídat, aby byl pokles DPH vidět na cenovkách. Mediální tlak u hlavních položek bude hodně velký,“ slibuje Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lidl se asi nemuze zbavit ukrmouky tak zvane Banderovky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 10.05.2023 10:22:43
Proto hned bezte, kupte si mouku banderovku za 13kc plnou pesticidu a dalsich nedovolenych latek. V ostatnich okolnich statech dovoz zakazali, ale v ukrcr COI, potravinarska a zemedelska inspekce, hlavni hygienik cr a cela hygiena drzi svorne huby, tak pro ceske tupe ovce to bude urcite ok. Fakt neuveritelny, co se v nasi kolonii dobite amikama a ukrama deje. Ani hitler v porobenych zemich necpal do obyvatelstva otravene a plesnive potraviny. Na jednu stranu zeleni pobihaji po louce a pocitaj dobytku prdiky na druhou stranu zabijej gojimy dle Schwabovy agendy 2030. Zadna konspiracka, posledni vyvoj to jasne dokazuje.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …