Lidovci jsou přitažliví, na sjezdu to bylo vidět, pochvaluje si Bělobrádek. Ale...

24.05.2015 20:35

Hlavním hostem nedělního Týdne v politice na ČT24 byl staronový předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek. Popsal, čeho by chtěl dosáhnout v krajských volbách, proč jsou křesťanští demokraté přitažliví pro jiné politické subjekty. I tak ale stále platí, že je před KDU-ČSL ještě řada úkolů a některé se daří plnit jen obtížně. Třeba...

Lidovci jsou přitažliví, na sjezdu to bylo vidět, pochvaluje si Bělobrádek. Ale...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek obhájil post předsedy.

Hned z kraje poznamenal, že je s nově navoleným vedením lidovců spokojen, přesto z jeho úst také zaznělo, že šlo pravděpodobně o jeho poslední kandidaturu do čela lidovců, byť dodal klasické politické: Nikdy neříkej nikdy.

Podstatné teď bude uspět v krajích, tak aby lidovci mohli ovlivňovat tamní politiky, nejlepší by bylo získat jednoho či dokonce více hejtmanů. Pokud by se to nepovedlo, Bělobrádek prý předstoupí před lidovce a bude od nich chtít znovu slyšet, zda má i nadále jejich důvěru.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Pokud bychom ztratili mandáty oproti roku 2012, tak by to určitě byl důvod k dání funkce k dispozici,“ zaznělo z jeho úst. Síla lidovců prý tkví mimo jiné v tom, že pod jejich hlavičkou kandidují nezávislé osobnosti. Za vynikající ostatně označil spolupráci se Starosty a nezávislými v Senátu, takže do budoucna nelze vyloučit, že by obě strany mohly spolupracovat. „Pro nás žádná obec není malá, takže tam určitě styčné plochy jsou,“ poznamenal Bělobrádek.

Na sjezdu bylo také vidět, že jsou křesťanští demokraté připraveni spolupracovat se všemi demokratickými stranami, o čemž svědčí mimo jiné to, že na něj zavítali představitelé ČSSD, ANO, TOP 09 i ODS, ze sněmovních subjektů chyběli jen komunisté a politici Úsvitu.

Toto se nám nedaří

Lidovci chtějí dát také sjezdu najevo, že již nejsou jen stranou pro věřící občany. „Je naším úkolem, abychom se zcivilnili a přiblížili se běžné populaci, daří se to ale zatím ne dostatečně,“ vykreslil předseda lidovců další výzvu pro sebe i pro kolegy.

Posteskl si však nad tím, že se lidovcům nepodařilo vyjednat nižší DPH např. na plenky, ale to by vyžadovalo i souhlas v EU. Doma by ovšem mohli prosadit obnovení slevy na děti u živnostníků, kteří daně řeší paušálem.

 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…