Lidovec Bartošek a komunista Dolejš zavítali k Moravcovi. A spustili kanonádu na Babiše

17.04.2016 14:05

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda komunistů Jiří Dolejší. Debatovali o hazardu. Nenechali přitom nit suchou na ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Podle Bartoška se asi šéfovi státní kasy zastesklo po centralizaci moci. Dolejš dodal, že má Babiš možná určitou alergii, ale to je jeho problém.

Lidovec Bartošek a komunista Dolejš zavítali k Moravcovi. A spustili kanonádu na Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračování řádné schůze sněmovny. Na programu byla nová regulace a zdanění hazardu nebo ochrana hranic

Čeští sportovci bijí na poplach. Kvůli změnám v regulaci hazardu prý hrozí, že bude český sport bez peněz, protože už sem nepoteče nemalá část peněz z hazardu. Vláda sice slibuje, že peníze na sport i tak pošle, jenže to se může s novou vládou zase změnit. A to je problém. V České republice nám chybí systémová koncepce financování státu. Bartošek v této věci dal sportovcům za pravdu. Rád by prý prosadil nějaké změny, ale na těch musí napřed existovat shoda koalice. „A tady zatím narážíme na odpor hnutí ANO,“ ukázal host prstem na ministra financí Andreje Babiše a jeho stranu.

Na koaliční radě zaznělo, že pro příští rok mohou sportovci počítat se šesti miliardami, ale otázkou je, jak to bude dál.

„Sliby se slibují, blázni se radují,“ přisadil si k tématu Dolejš. Když se bavíme o sportu, nesmíme podle komunisty zapomínat na to, že tady nejde o olympijské sportovce, ale především o děti, které by se měly více hýbat.

Ve druhé polovině diskuse si oba pánové opakovaně rýpli do ministra financí Andreje Babiše. Podle Bartoška mohl ministr Babiš přijít před novináře a říct, že byl schválen průlomový zákon. Místo toho ale pan Babiš předstoupil před novináře a zaútočil na ČSSD i lidovce. A Bartošek si to nenechal líbit. „Hnutí ANO se zastesklo po centralizaci moci, poslanci tohoto hnutí vlastně řekli starostům a svým zastupitelům: My vám nevěříme a stahujeme si tuto pravomoc do Prahy,“ konstatoval křesťanský demokrat.

Dolejš připomněl, že s další regulací hazardu počítaly i další sněmovní strany a to včetně opozičních. Není tedy správné, že si Andrej Babiš připisuje tolik zásluh za tento zákon. A dokonce se mu nelíbí, že všechno nedopadlo podle jeho představ. „Jestli má pan ministr Babiš alergii na všechno, co se neodehrává pod vlaječkou ANO, tak to je jeho problém,“ rýpl si Dolejš. A pokud si pan ministr stěžuje, že poslanci omezili resortu prostor k výběru většího množství daní, tak podle místopředsedy KSČM mluví o porcování kance, který ještě běhá po lese. Zatím ty daně nevybral. Až je vybere, ukáže se realita.  Bartošek dal v tomto Dolejšovi jednoznačně za pravdu.

Senátor Ivo Valenta varoval, že nová regulace hazardu převede tento byznys do ilegální zóny – a to rozhodně není v zájmu státu. Bartošek však tato slova důrazně odmítl „Já si myslím, že je to spíš zbožné přání pana senátora Valenty, který by možná chtěl, aby toto odvětví vůbec nebylo regulováno,“ zaznělo z úst lidovce na adresu majitele skupiny Synot.

Dolejš posléze konstatoval, že zákon regulující hazard bude do roka a do dne novelizován, neboť v průběhu času odhalíme nějaká slabá místa. Bartošek s ním v této věci nesouhlasil. Neustálou novelizaci zákonů považuje za nemoc dnešní doby. Novelizujeme zkrátka až příliš.

Za slabou stránku zákona považuje možné riziko cenzury internetu, která má zasáhnout nelicencované on-line hazardní firmy. Křesťanský demokrat ovšem uznává, že tento institut lze za jistých okolností zneužít.

A znovu přidal tvrdá slova na adresu Babišova hnutí. „Občas mám pocit, že problém hnutí ANO tkví v tom, že nevnímají demokracii jako vůli většiny, ale prosazují jen vůli hnutí ANO,“ konstatoval.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Církev svatá je lidovcům nade vše, smál se Dolejš

Hazard ovšem nebyl jediným tématem, kterému se dva pozvaní politici věnovali. Dolejš zmínil zdanění finančních náhrad církevních restitucí. Bartošek se postavil jasně proti tomuto nápadu, protože by České republice mohla hrozit řada arbitráží. Ale to si možná komunisté nenechali zhodnotit, což prý Bartoška nepřekvapuje.

Dolejš však přešel do okamžitého protiútoku. „Já chápu, že lidovcům je církev svatá nade vše,“ smál se Dolejš. Strašení arbitrážemi považuje komunista za neopodstatněné. Nesmíme prý také zapomínat, že většina společnosti nesouhlasí se stávající podobou zákona o vyrovnání státu s církvemi.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…