Lidovec: Jdeme na ambasádu Ukrajiny. My, SPOLU. Nelze mlčet

15.04.2021 11:52

Na hranicích Ruska a Ukrajiny dál narůstá napětí. Jednotky ruské armády se přesouvají k západním hranicím země a na ukrajinský poloostrov Krym, který ruská armáda obsadila v roce 2014. V této situaci se zástupci pravicové koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, chtějí sejít s ukrajinským velvyslancem v Česku a vyjádřit jeho zemi plnou podporu. Koalice má za to, že Rusko jen testuje soudržnost Západu.

Lidovec: Jdeme na ambasádu Ukrajiny. My, SPOLU. Nelze mlčet
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pravděpodobně ještě ve čtvrtek přijme další balík sankcí namířených proti Rusku. Jednak kvůli kybernetickému útoku ze závěru minulého roku, za nímž může podle amerických expertů stát právě Rusko, a také kvůli hromadění ozbrojených sil na hranicích s Ukrajinou.

V této situaci se představitelé koalice Spolu chtějí sejít s ukrajinským velvyslancem v České republice Jevhenem Perebyjnisem.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

„Zítra se představitelé koalice Spolu setkají s velvyslancem Ukrajiny panem Perebyjnisem. Rusko enormně navyšuje na hranicích s Ukrajinou počet vojáků. Vyvíjí tím nátlak na naši partnerskou zemi a testuje jednotu Západu. Nelze mlčet. Těšíme se na otevřenou výměnu informací,“ napsal lidovecký poslanec Ondřej Benešík.

„Ruská agrese nesmí dál pokračovat, Ukrajina je pro nás velmi důležitý partner a vzájemné vztahy chceme posilovat. Jako ministr jsem Ukrajinu dvakrát navštívil a vždy podporoval rozvoj vzájemných vztahů, hodláme v tom pokračovat,“ přidal se předseda lidovců Marian Jurečka.

Napětí na Ukrajině narůstá

Čestný předseda TOP 09 postavil do kontrastu proti výzvám pravicové koalice Spolu kroky ministra vnitra a ministra zahraničí Jana Hamáčka, který jede do Ruska vyjednávat o dodávkách ruské vakcíny Sputnik.

„Pan ministr Hamáček zvěstoval, že pojede do Moskvy shánět vakcíny Sputnik V. Zajímavá zpráva o ministrovi vnitra. Už se těším až se dočtu, že ministr zdravotnictví jedná o nákupu obrněných transportérů a ministr zahraničí se osobně ujal boje proti kůrovci,“ poznamenal kníže.

Napětí na Ukrajině narůstá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…