Lidovec Mihola z ČT: Ukrajina musí zůstat celistvá. I s Krymem, který nikdo neřeší. Jinak jednou budou Rusové na slovenských hranicích

01.02.2017 22:46

Na Ukrajině se znovu bojuje. Umírají vojáci kyjevské vlády i povstalci z východu Země. NATO vyzývá Kreml, aby využil svůj vliv na separatisty a pokusil se zklidnit situaci. Rusko na oplátku žádá nového amerického prezidenta, aby uplatnil svůj vliv na vládu v Kyjevě. Bude to k něčemu? Ve středečních Událostech, komentářích o tom diskutovali předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola a předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Lidovec Mihola z ČT: Ukrajina musí zůstat celistvá. I s Krymem, který nikdo neřeší. Jinak jednou budou Rusové na slovenských hranicích
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

„Nikdy nic není náhoda. Platí to i u tohoto konfliktu. Podle mého je to test ukrajinské strany, jak bude na situaci reagovat nový americký prezident Donald Trump. Je to test prezidenta Porošenka a jeho vojska,“ vyjádřil svůj názor Kováčik.

Mihola dal svému oponentovi do jisté míry za pravdu. Další kolo konfliktu na Ukrajině je testem pro nového prezidenta Donalda Trumpa. Otázkou ovšem je, v čí prospěch se tento boj odehrává. „Ono když si přečtete, co o tomto konfliktu píše proruská Izvěstija, tak jsou to úplně jiné zprávy, než píše Die Welt,“ doplnil lidovec.

Politici se shodli, že by si všechny zúčastněné strany měly sednout k jednacímu stolu. Válka je vždy strašná a válka v zimě je ještě o něco horší. Mihola má za to, že by Washington měl uplatnit svůj vliv i na Moskvu. Pokud Kreml stojí o lepší vztahy s Washingtonem, měl by podle lidovce také ukázat určitou vstřícnost. Ale to není vše.

„Ukrajina byla jako nezávislý stát připravena o Krym. Přitom o Krymu se vůbec nemluví. Ale jak můžeme chtít vyřešit nějaký konflikt, když už se neřeší počátek konfliktu... Pokud nad Ukrajinou přimhouříme oči, tak najednou bude půlka Ukrajiny pryč, a posléze zjistíme, že Slovensko už nesousedí s Ukrajinou, ale s Ruskem,“ varoval Mihola.

„Česká republika by nad tím rozhodně neměla přivírat oči, jinak hrozí, že jednoho dne bude někdo pokukovat i po České republice, jako teď pokukuje po Ukrajině. EU prý v tomto musí být zcela jednotná. Tu situaci je třeba tam napravit, aby byl mír v Evropě i ve světě,“ vyjádřil se jasně Mihola.

Kováčik se svému kolegovi vysmál. „Moc pěkná pohádka. Kéž by podobný zájem o suverenitu a celistvost zazněl, i když se jednalo o Srbsku a Kosovu,“ udeřil Kováčik. Ti samí lidé, kteří dnes volají po jednotě Ukrajiny, zapomněli na jednotné Srbsko.

Nakonec padlo pár slov také ke vztahům Ruska a Běloruska. Běloruský autoritářský prezident Lukašenko ukazuje, že by se chtěl více přiklonit k Západu. Rusko reagovalo obnovením hraničních kontrol mezi Ruskem a Běloruskem. Mihola se obává, aby se Bělorusko nestalo další válečnou zemí. Podle lidovce se navíc ukazuje, že se Rusko snaží stát hegemonem v oblasti.

Kováčik se tomuto názoru znovu vysmál, když se podivoval nad tím, že lidovecký politik upozorňuje na mocenské ambice Ruska, ale jaksi nebere v potaz celosvětové mocenské ambice Spojených států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…