Lídr EU: Rusko záměrně tlačí svět do chudoby

07.06.2022 10:01

Britské ministerstvo obrany naznačuje, co se teď Rusové chystají provést na Donbase a předseda Evropské rady Charles Michle upozornil, že svou blokádou ukrajinských přístavů, především Oděsy, destabilizuje celé regiony. Ve stejné době si ruský velvyslanec ve Washingtonu stěžuje, že Američané odmítají dopřát sluchu ruským prohlášením o válce na Ukrajině a označují je za „zlovolnou propagandu“. Mezitím kyjevské divadlo znovu otevřelo své kulturní brány. První představení jsou vyprodaná.

Lídr EU: Rusko záměrně tlačí svět do chudoby
Foto: Repro YouTube The Sun
Popisek: Záběry z ostřelovaného Kyjeva

Server arabské televize Al-Džazíra shrnul situaci na ukrajinsko-ruské frontě. Ve 103. den invaze zopakoval s odvoláním na gubernátora Luhanska Serhije Hajdaje ukrajinskou informaci z předešlého dne, že se obráncům podařilo zastavit ruský postup v Severodoněcku. Agresor prý ztratil asi 20 procent Severodoněcku, takže teď polovinu města ovládají ukrajinské ozbrojené síly a polovinu ruští okupanti.

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí

Hajdaj také upozornil, že Rusové během pondělí ostřelovali i město Zolote a zničili 13 domů. Ve městě Hirske poškodili 11 domů.

Ale ukrajinský novinář Jurij Butusov Hajdajovo tvrzení o situaci v Severodoněcku popřel  s tím, že kyjevské síly kontrolovaly pouze průmyslový sektor města Azot.

Americký Institut pro studium války upozornil, že ve městě podle všeho probíhají tvrdé boje, takže protichůdným informacím se v této situaci nelze divit.

Podle ukrajinských orgánů už Rusové při invazi na Ukrajinu ztratili přes 31 tisíc vojáků.

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že ruský postup v okolí ukrajinského města Popasna se minulý týden zastavil. Ruská armáda se ale chystá k dalšímu pokusu o průlom ukrajinských obranných linií na Donbasu. Podle britského ministerstva o tom svědčí obnovené těžké ostřelování i města Izjum. Rusové prý zkusí obklíčit Severodoněck ze severu i z jihu.

„Rusko bude téměř jistě muset dosáhnout průlomu alespoň na jedné z těchto os, aby převedlo taktické zisky na úspěch na operační úrovni a pokrok směrem ke svému politickému cíli ovládnout celou Doněckou oblast,“ uvedlo ministerstvo.

Předseda Evropské rady Charles Michel obvinil Ruskou federaci, že tlačí konkrétní části světa do chudoby, když blokuje vývoz ukrajinské zemědělské produkce z ukrajinských přístavů. Podle Michela Rusko touto svou aktivitou „destabilizuje celé regiony“.

Ruský velvyslanec v USA ve stejné době prohlásil, že ruští novináři v USA čelí obtěžování.

„Ruští novináři vyslaní do Spojených států jsou pronásledováni. Čelí přímým zákazům vysílání na americké půdě. Mají omezený přístup k oficiálním akcím. Proces získání pracovních víz je komplikovaný. Bankovní účty jsou blokovány. Speciální služby oslovují zaměstnance našich médií a přesvědčují je ke spolupráci,“ napsal Anatolij Antonov na Telegram podle RIA.

„Četné pokusy velvyslanectví sdělit běžným občanům USA náš postoj k aktuálním otázkám mezinárodní politiky, až na vzácné výjimky, místní tiskoviny okamžitě odmítají jako ‚zlovolnou propagandu‘. Není zde možnost publikovat materiály ani na komerční bázi,“ dodal Antonov.

V Kyjevě se zatím lidé pokouší vrátit k normálnímu životu. Už během měsíce května svůj provoz obnovila zdejší kina. Teď obnovilo svůj provoz i divadlo. Jeho první představení je do posledního místa vyprodané.

„Zajímalo nás, jak to bude, jestli za války přijdou diváci, jestli vůbec o divadle přemýšlí, jestli je to zajímavé,“ řekl jeden z herců Jurij Filipenko. A byli jsme rádi, že první tři hry byly vyprodané.“ Filipenko prozradil, že divadlo uvádí hry jen s několika herci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…