Lídr středočeské ODS před schůzkou s ČSSD: Asi se jen zdvořile rozloučíme

13.11.2012 11:30

Lídr středočeské ODS Raduan Nwelati považuje další povolební jednání s ČSSD za zbytečné. Půjde o zdvořilostní schůzku, ČSSD se už dohodla s komunisty, řekl dnes ČTK. Šéf středočeské ČSSD Miloš Petera to ale tak nevidí.

Lídr středočeské ODS před schůzkou s ČSSD: Asi se jen zdvořile rozloučíme
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

ČSSD bude dnes odpoledne jednat s KSČM, které je ochotna nabídnout místa v krajské radě, a potom chce ještě situaci probrat s občanskými demokraty, od nichž stále žádá podporu pro svou případnou jednobarevnou menšinovou krajskou vládu. Ti ale tvrdí, že se s ČSSD na žádné dnešní schůzce nedomluvili. "Zatím jenom sekretářce říkali, že by se s námi sešli do středy. Poradím se s kolegy. Já osobně vidím schůzku s ČSSD jako zbytečnou. Jestli se kolegové, kteří jsou ve vyjednávacím týmu, budou chtít s ČSSD zdvořilostně rozloučit na posledním jednání, tak to je možné," uvedl Nwelati.

Spolupráce ČSSD a KSČM v kraji je stále reálnější

Petera tvrdí, že o zdvořilostní schůzku rozhodně nepůjde. "My tam jdeme opravdu s tím, že jsme schopni se domluvit," řekl. Nwelatimu se prý nemohl dovolat, ale rád by se s ním sešel ještě dnes. "Pokud nám ovšem řeknou, že s tím končí, tak by to bylo samozřejmě bezpředmětné," dodal.

ODS si minulý týden vyžádala od sociálních demokratů rozpočtové rámce k jednotlivým programovým bodům případné menšinové vlády ČSSD. Obdržela je v pondělí. Podle Nwelatiho však tyto materiály nejsou nijak přesvědčivé. "Jak jsem se do nich stihl zběžně podívat, tak si myslím, že nám to poslali jen proto, aby splnili, co slíbili," uvedl.

ČSSD je po pondělním jednání svého krajského výkonného výboru ochotna nabídnout KSČM místa v krajské radě, nemusí to však nutně znamenat koaliční spolupráci. Možností je i vstup KSČM do krajské vlády bez uzavření koaliční dohody. "Není podstatné, jak se to bude nazývat, jestli tomu budeme říkat koaliční smlouva nebo smlouva o spolupráci nebo vzájemné prohlášení. To je v tento moment záležitost druhotná," přivítal tento krok šéf středočeských komunistů Stanislav Grospič.

Vláda bude pravděpodobně dohodnuta o víkendu

Zatímco ČSSD chce komunistům nabídnout dvě křesla v jedenáctičlenné radě, oni jich požadují pět. "Když si vezmu složení rad v jiných krajích, více odráží poměrné zastoupení," podotkl Grospič, podle nějž má KSČM dost odborníků do krajské vlády. "Jsme připraveni pokračovat v oblastech, kde jsme se již angažovali, to znamená oblast finanční, správy majetku, oblast sociální, zdravotní, jsme připraveni na oblast dopravy, školství, kultury," vyjmenoval.

Dohoda podle něj ještě určitě nebude uzavřena dnes, protože se má povolební situací zabývat v pátek klub zastupitelů KSČM. Další jednání krajského výkonného výboru ČSSD je plánováno v pondělí, den před ustavujícím zasedáním nového středočeského zastupitelstva. Petera ale dnes ČTK řekl, že je ochoten svolat stranické orgány podle potřeby i dříve.

"Myslím si, že dnes nám sociální demokracie předloží nějaký návrh, řekne, že nemá mandát jednat o jiném poměru. My si ten návrh převezmeme, poděkujeme, zároveň řekneme, že máme mandát požadovat poměrné zastoupení, pak se budou k tomu muset sejít orgány uvnitř každé strany a dospět k dohodě," předpověděl Grospič. Za rozumné by pokládal, kdyby se konečná dohoda o nové krajské vládě zrodila během víkendu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…