Lipavský chce další funkci. Se slovy: Ministrování není na 24 hodin, 7 dní v týdnu. Bude čas

15.12.2023 19:47 | Monitoring

Piráti v rámci svého Institutu Pí obdrželi jen za letošní rok 4 miliony korun. Jak podotýká Jana Bobošíková, jsou to peníze daňových poplatníků. Piráti za tuto sumu vydali 20 článků, uveřejnili 5 videí a uspořádali 11 akcí. Jak plyne z transparentního účtu, peníze daňových poplatníků byly vynakládány třeba i v kavárnách, ve vinařství, v salaterii. A to se prý Piráti ještě hádají, proč nemají více placených zakázek od parlamentního institutu.

Lipavský chce další funkci. Se slovy: Ministrování není na 24 hodin, 7 dní v týdnu. Bude čas
Foto: Hana Brožková
Popisek: Zahájení LGBT+ festivalu Prague. Zúčastnil se i ministr zahraničí Jan Lipavský, který promluvil k návštěvníkům

„Jestlipak víte, o co se právě hádají Piráti? V nejvyšší politice je jich šest, ve Sněmovně jsou čtyři a ve vládě tři. Z toho jeden má ale hned čtyři křesla, Ivan Bartoš je zároveň poslancem, ministrem pro místní rozvoj, ministrem pro digitalizaci a místopředsedou vlády. A Piráti se dohadují o peníze a o funkce a dokonce se navzájem obviňují, že neumějí ještě více podojit stát,“ říká Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno.

Jedním ze zdrojů svárů je pirátský institut nazvaný Pí. „To je institut, na který Piráti dostávají peníze od daňových poplatníků. Jenom letos dostali 4 miliony korun. A co za ně předvedli? Jak sami říkají, proběhlo 11 akcí, vydali 20 článků a uveřejnili 5 videí. Natočili například seminář s názvem Green Deal: Naděje, nebo slepá ulička,“ vyjmenovává Bobošíková výstupy institutu za 4 miliony korun.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57621 lidí
„Pokud jde o práci, tak se v pirátském Institutu Pí moc nepředvedli, ovšem pokud jde o utrácení, tam je pohled na transparentní účet zajímavý. Představte si, že Piráti očividně nedali na radu Markéty Pekarové Adamové, aby si koupili svetr. Ale koupili si přímotop. A za peníze daňových poplatníků vesele nakupují ve vinařství, v lahůdkách nebo v salaterii a pražírnách kávy,“ vyčetla Bobošíková z transparentního účtu.

I čtyři miliony korun jsou ale podle některých Pirátů málo peněz a Institut Pí by prý měl mít fundraising v řádu milionů a větší mediální výtlak. „Za naprosto zásadní chybu pirátského institutu označují, že se nedomluvil s parlamentním institutem o zadání studií, což by pirátskému institutu znásobilo zdroje, opět od daňových poplatníků,“ pokračuje Bobošíková.

Bobošíková také představuje pirátský Handbook misinformací, dezinformací a konspiračního myšlení, který připravil Institut Pí. „Víte, co je to misinformace? To je fakticky nepravdivá informace, jejíž autor či šiřitel je ovšem přesvědčen, že informace je správná a pravdivá. Podle výzkumu prý misinformace nejhůře rozeznávají pravicově či konzervativně orientovaní lidé. A tady se Pirátům podařilo uhodit hřebíček na hlavičku. Vždyť oni vládnou s pravicovou ODS a konzervativními Lidovci, zdá se, že vědí přesně o čem mluví. Znáte snad většího misinformátora než je premiér Fiala, který tvrdí, že vše, co on a jeho vláda dělá, je dobré?“ ptá se moderátorka ironicky.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39913 lidí
„Podle nás, kdyby si parlamentní institut u Pirátů takovou studii objednal, vyšlo by najevo, že pětikoalice objevila misinformátory ve vlastních řadách. Vláda je totiž plná politiků, kteří šíří falešné informace a ještě jim věří,“ dodává Bobošíková s tím, že do správní rady tohoto Institutu Pí se snaží prodrat i ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Ale ne všem Pirátům se to líbí, připomínají, že ministr je zároveň v pirátském republikovém výboru a že nebude mít čas problémy institutu řešit. A teď to přijde, Lipavský Pirátům vysvětluje, že funkce ministra zahraničí České republiky není na 24 hodin, sedm dní v týdnu, takže na několik setkání správní rady by do roka mohl dorazit. Zajímavý přístup k práci ministra,“ všímá si Bobošíková.

Institut podle příprav na příští rok chce například do češtiny přeložit britskou knihu s názvem Jak řídit vládu. „No nevíme, zda na to už není pozdě, možná to měli Pirátu udělat před tím, než se ucházeli o vládní funkce. A pozor, institut plánuje vytvořit kanál na Telegramu, což je hrubé vybočení z pětikoaliční ideové čistoty. Přitom bývalý ředitel nadace nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka, který promlouvá na pirátských demonstracích a kandidoval za Piráty do rady ČTK, říká o Telegramu, že je to konspirační a extremistická bažina,“ uzavírá Bobošíková povídání o pirátském institutu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…