Lipavský si předvolal ruského velvyslance. Vytkl mu útok na civilisty

12.10.2023 19:57

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si kvůli raketovému útoku na ukrajinské město Hroza předvolal ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Při útoku v Charkovské oblasti minulý týden zahynulo 55 civilistů. Ruská ambasáda následně uvedla, že odmítla veškerá neopodstatněná nařčení na adresu Ruska, která byla součástí známých souborů západních obvinění a požadavků vůči Moskvě.

Lipavský si předvolal ruského velvyslance. Vytkl mu útok na civilisty
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Při raketovém útoku na východoukrajinské město Hroza v Charkovské oblasti zahynulo 55 civilistů, kteří se účastnili pohřbu místního ukrajinského vojáka. Ukrajinci podezřívají dva místní obyvatele, kteří po loňském osvobození vsi ukrajinskou armádou prchli do Ruska.

Kvůli tomuto útoku na civilní cíl si předvolal ruského velvyslance ministr zahraničí Lipavský. „Můžeme potvrdit, že pan ministr Lipavský rozhodl prostřednictvím náměstka o předvolání ruského velvyslance kvůli nedávnému barbarskému útoku na civilisty v obci Hroza,“ uvedlo ministerstvo podle informací serveru Novinky.cz.

S velvyslancem Zmejevským hovořil náměstek ministra Jan Marian (STAN). Ruská strana ovšem jakékoliv pochybení odmítla s tím, že „česká strana tlumočila známý západní soubor obvinění a požadavků vůči Moskvě v souvislosti se speciální vojenskou operací na Ukrajině a vyzdvihla plnou podporu kyjevského režimu“.

„Samozřejmě jsme rozhodně odmítli neopodstatněná nařčení na adresu Ruska a ozbrojených sil Ruské federace. Dialog se ovšem nekonal – čeští partneři znovu ukázali neochotu poslouchat naše argumenty, natož vést diskusi,“ dodala ruská ambasáda.

Od ruské invaze na Ukrajinu se vedou spekulace, zda má mít Česká republika svého velvyslance v Moskvě. Oficiální velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka totiž už několik měsíců pobývá v Česku a jako zástupce je v Moskvě diplomat Jiří Čistecký.

Ministr Lipavský i premiér Petr Fiala jsou přesvědčeni, že by Česká republika měla mít v Rusku svého velvyslance, ačkoliv jsou nyní vztahy obou zemí velmi napjaté. Prezident Petr Pavel ale před dvěma týdny uvedl, že si těžko dokáže v současné chvíli představit obnovení postu velvyslance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já jen doufám,že si Ruský velvyslanec s Lipánkem pořádně " Vytřel " !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehanybal66 , 13.10.2023 8:11:19

|  6 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …